Cercetatorii au descoperit vapori de apa pe o exoplaneta de talia lui Neptun

Cercetatorii au descoperit vapori de apa pe o exoplaneta de talia lui Neptun

Exoplaneta HAT P-11b se afla pe orbita unei stele din constelatia Cygnus (Lebada), la 124 de ani lumina distanta de Terra si este de aproximativ 4 ori mai mare decat planeta noastra si are o masa echivalenta cu 26 de mase terestre.

acum 72 luni (25 Sep 2014)

Absenta norilor din atmosfera planetei HAT P-11b le-a permis oamenilor de stiinta sa detecteze vapori de apa dupa analiza compozitiei chimice a atmosferei acestei planete.

Exoplaneta HAT P-11b se afla pe orbita unei stele din constelatia Cygnus (Lebada), la 124 de ani lumina distanta de Terra si este de aproximativ 4 ori mai mare decat planeta noastra si are o masa echivalenta cu 26 de mase terestre. Un an lumina reprezinta distanta parcursa de lumina intr-un an -- 9.460 de miliarde de kilometri.

Echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca atmosfera acestei planete indepartate contine aproximativ 90% hidrogen, dar si o cantitate semnificativa de vapori de apa.

Descoperirea apei pe alte planete are implicatii evidente asupra posibilitatii existentei vietii, insa exoplaneta HAT P-11b se afla prea aproape de steaua in jurul careia orbiteaza si astfel temperaturile, in medie de 600 de grade Celsius, sunt prea ridicate pentru existenta vietii asa cum o cunoastem pe Pamant. ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro