Cercetatorii au adresat o scrisoare deschisa lui Iohannis: "Blocarea activitatii de cercetare, o deficienta grosolana a guvernarii in acest domeniu"

Cercetatorii au adresat o scrisoare deschisa lui Iohannis:

Comunitatea stiintifica din Romania atrage atentia prin aceasta scrisoare ca desi in anul 2014 a fost adoptata, cu intarziere strategia nationala de cercetare, dezvoltare si inovare, nici pana acum nu s-a adoptat un plan national, printr-o alta hotarare de guvern. Domnule Presedinte, Conform legii cercetarii (OG57/2002), activitatea de cercetare din Romania se desfasoara in baza unor strategii nationale si, in principal, a unor planuri nationale de cercetare, dezvoltare si inovare, precum si a altor instrumente de operationalizare a strategiei (programe structurale, planuri sectoriale si altele). Teme si necesitati de cercetare si dezvoltare apar tot timpul, in toate domeniile de activitate, si trebuie sa existe in fiecare an oportunitatea de a demara astfel de proiecte, prin instrumente de finantare corespunzatoare diverselor tipuri de cercetari.

acum 63 luni (18 May 2015)

Comunitatea stiintifica din Romania atrage atentia prin aceasta scrisoare ca desi in anul 2014 a fost adoptata, cu intarziere strategia nationala de cercetare, dezvoltare si inovare, nici pana acum nu s-a adoptat un plan national, printr-o alta hotarare de guvern. "Astfel, nici in 2014 si nici in 2015 nu s-au organizat, si nici nu se anunta macar ca se vor organiza competitii de finantare ale proiectelor de cercetare in cadrul strategiei curente (2014--2020)" atrag atentia cercetatorii de la Ad-Astra.

"Consideram ca blocarea de facto a activitatii de cercetare finantate competitional pentru mai mult de un an, prin neintocmirea si neadoptarea la timp a normativelor relevante, reprezinta o deficienta grosolana a guvernarii in acest domeniu", mai spun cercetatorii.

De asemenea, Ad-Astra mai atrage atentia asupra lipsei de competitii noi si obstructionarea sistematica a proiectelor contractate prin planul anterior (2007--2013), care sunt inca in desfasurare, ale caror finantari au fost reduse discretionar, an de an, chiar sub 1/2 din sumele contractate.

Domnule Presedinte,

Conform legii cercetarii (OG57/2002), activitatea de cercetare din Romania se desfasoara in baza unor strategii nationale si, in principal, a unor planuri nationale de cercetare, dezvoltare si inovare, precum si a altor instrumente de operationalizare a strategiei (programe structurale, planuri sectoriale si altele). Strategia si planul national de cercetare si dezvoltare sunt hotarari de guvern in baza carora, in esenta, se desfasoara competitii nationale de proiecte.

Intervalele pentru care se fac strategiile si planurile nationale se suprapun peste intervalele de programare ale Uniunii Europene, adica 2007 - 2013, 2014 - 2020 etc.

In anul 2014 a fost adoptata, cu intarziere (in octombrie) strategia nationala de cercetare, dezvoltare si inovare, HG 929/2014. A... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro