Cercetator implicat in studiul ADN-ului romanilor: Transilvanenii nu sunt diferiti de romanii din celelalte provincii

Cercetator implicat in studiul ADN-ului romanilor: Transilvanenii nu sunt diferiti de romanii din celelalte provincii

FOTO: autorii studiului Explicatiile cercetatorilor Relu Cocos, cercetator doctor in cadrul catedrei de Genetica de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si unul dintre realizatorii studiului, a explicat pentru "Adevarul" ca ideea lucrarii a pornit de la analiza unor articole stiintifice, unele dintre ele publicate in reviste de prestigiu, in care se arata ca la populatia Romaniei exista o mare frecventa de haplogrupuri (n.r. In ceea ce priveste aparitia pe grafic a transilvanenilor mai aproape de austrieci si germani si chiar de greci, decat de moldoveni si munteni, cercetatorul a sustinut: "Intr-adevar pe grafic asa apare, dar analiza nu are o rezolutie atat de mare incat sa putem trage concluzia ca ar exista afinitati mai mari sau mai mici la nivel de popoare, putem afirma acest lucru doar la nivel de grupuri mari de populatii".

acum 49 luni (10 Mar 2017)

"Aflata la o rascruce de drumuri importanta intre Asia si Europa, Romania a cunoscut episoade de migratie si invazie continua. Rutele precise ar fi putut sa fie modelate de topologia teritoriului si au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial, in provinciile istorice romanesti", se arata intr-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai multi cercetatori romani in revista BMC Genetics. Semnale de linii materne din Asia au fost observate in toate provinciile istorice romanesti, indicand fluxul de gene de-a lungul rutelor de migratie prin Asia de Est si Europa". Transilvanenii si austriecii Mai mult, in baza unei comparatii statistice a 41 de populatii vecine, autorii cercetarii au concluzionat ca, din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, "Transilvania este mai apropiata de populatiile din Europa Centrala, decat de populatia din celelalte provincii romanesti, care este mai apropiata de populatiile din Balcani". Schema arata ca transilvanenii sunt mai apropiati de austrieci, germani si cehi, dar si de greci, in timp ce romanii din celelalte provincii sunt mai apropiati de ucraineni, polonezi si rusi, dar si de maghiari. FOTO: autorii studiului Explicatiile cercetatorilor Relu Cocos, cercetator doctor in cadrul catedrei de Genetica de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si unul dintre realizatorii studiului, a explicat pentru "Adevarul" ca ideea lucrarii a pornit de la analiza unor articole stiintifice, unele dintre ele publicate in reviste de prestigiu, in care se arata ca la populatia Romaniei exista o mare frecventa de haplogrupuri (n.r.

In ceea ce priveste similitudinile genetice ale populatiilor din Transilvania cu Europa Centrala, respectiv ale romanilor din celelalte provincii cu populatiile din Balcani, Cocos arata: "Este foarte important de retinut ca am studiat regiunea variabila a ADN-ul mitocondrial, care se transmite pe linie materna si nu afecteaza morfologia corpului uman si nici inte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro