Centrul Vechi al Capitalei, kilometrul zero al evaziunii in alimentatia publica

Locul unde sute de pub-uri, restaurante si discoteci ruleaza anual sute de milioane de euro, pare a fi, totodata, si un centru al evaziunii fiscale din alimentatia publica din Romania. Nu mai putin de 220 de inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au verificat sambata, 14 februarie activitatea a 95 de localuri si cluburi de noapte din Centrul Vechi al Capitalei si au constatat atat incalcari ale obligatiei legale de emitere a bonului fiscal, cat si comercializarea de bauturi alcoolice spirtoase fara banderole fiscale.

acum 113 luni (17 Feb 2015)

Locul unde sute de pub-uri, restaurante si discoteci ruleaza anual sute de milioane de euro, pare a fi, totodata, si un centru al evaziunii fiscale din alimentatia publica din Romania.

Nu mai putin de 220 de inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au verificat sambata, 14 februarie activitatea a 95 de localuri si cluburi de noapte din Centrul Vechi al Capitalei si au constatat atat incalcari ale obligatiei legale de emitere a bonului fiscal, cat si comercializarea de bauturi alcoolice spirtoase fara banderole fiscale. Pentru sanctionarea acestor nereguli, inspectorii antifrauda fiscala au dispus amenzi in valoare totala de 422.300 lei, confiscari de numerar in cuantum de 4.489 lei si suspendarea activitatii comerciale a 13 dintre aceste localuri.

Nu este prima data cand inspectorii reclama fapte de evaziune, contrabanda cu alcool si munca la negru in centrul vechi al Bucurestiului. In iulie 2012, controale efectuate la cinci localuri din zona au relevat prejudicii aduse statul de 80.000 de lei. La acel moment au fost confiscate bunuri in valoare de peste 60.000 de lei.

Dan Schwartz: O problema reala

Consultantul fiscal Dan Schwartz, de la firma RSM Scot, spune ca astfel de controale ar trebui facute mai des. Amploarea acesteia la nivelul national este stiuta insa doar de Fisc, singura institutie care are date concrete, spune Schwartz.

Obligatia bonului, trecuta in meniu

Restaurantele, barurile si cluburile vor publica pe meniu anuntul tip formulat de Ministerul Finantelor privind obligatia de a primi bon fiscal sau il vor pune la dispozitia clientilor, la fiecare masa, astfel incat acestia sa-l poata citi permanent, potrivit unui proiect de ordin elaborat de MFP. In cazul unui refuz, aveti dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia".

Dan Schwartz este de acord cu avertizarea clientilor asupra dreptului lor de a primi bonuri fiscale,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro