Centenarul Olimpismului Romanesc, celebrat cu fast la Ateneul Roman. COSR a invitat la eveniment oaspeti de vaza, intre care 300 de fosti medaliati olimpici

Centenarul Olimpismului Romanesc, celebrat cu fast la Ateneul Roman. COSR a invitat la eveniment oaspeti de vaza, intre care 300 de fosti medaliati olimpici

Prima medalie olimpica a Romaniei (bronz) a fost castigata de echipa nationala de rugby, la JO din 1924 (Paris) Montreal 1976: Nadia Comaneci obtine prima nota de 10 din istoria Jocurilor Olimpice (la paralele) Sydney 2000: Podium 100% romanesc la gimnastica, in proba de individual compus, format din Andreea Raducan, Simona Amanar si Maria Olaru 52 de medalii a cucerit Romania la editia din 1984 (Los Angeles), cele mai multe din istoria participarii la Jocurile Olimpice 37 de medaliati cu aur, 60 cu argint si 78 cu bronz a avut Romania la Jocurile Olimpice 302 de medalii au castigat in total sportivii romani in istoria Jocurilor Olimpice, dintre care cele mai multe au fost obtinute la gimnastica (71) Alin Petrache: Avem un secol de impliniri, de victorii, pe care il sarbatorim impreuna cu toti cei care l-au construit cu fiecare ora de pregatire, cu fiecare efort supraomenesc, iar inaintea noastra avem un viitor in care vom incerca sa ne ridicam la nivelul acestei mosteniri" Rolul COSR in Romania: - este o asociatie autonoma, nonprofit, de interes national, cu personalitate juridica, care isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Chartei Olimpice si a statutului propriu - are rolul de a propaga principiile fundamentale ale olimpismului la nivel national si de a cultiva in randul tineretului interesul pentru sport - organizeaza, impreuna cu federatiile nationale ale sporturilor olimpice, selectia si pregatirea sportivilor, asigurind reprezentarea tarii la Jocurile Olimpice, precum si la competitiile regionale, continentale si intercontinentale organizate sub egida Comitetului International Olimpic - impreuna cu Ministerul Tineretului si Sportului si federatiile nationale organizeaza si subventioneaza centre nationale olimpice de pregatire a juniorilor - acorda lunar, din bugetul propriu, prime de lot olimpic sportivilor si antrenorilor in perioadele de pregatire centralizata - acorda lunar rente viagere tuturor medaliatilor olimpici ai Romaniei - este finantat din subventii de la bugetul de stat, sponsorizari, donatii si contributii in bani sau in natura de la persoane fizice si juridice din tara si din strainatate, venituri proprii realizate prin comercializarea emblemei olimpice, a insemnelor proprii si a timbrului olimpic, contributii din partea Loteriei Romane etc.

acum 113 luni (12 Sep 2014)

UPDATE: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a tinut un discurs in fata invitatilor la Ateneul Roman si s-a declarat impresionant de cele 302 medalii olimpice.

"Eram mai mare si m-a impresionat pana la emotia suprema, la lacrimi, vazandu-l pe Ivan Patzaichin vaslind cu pagaia rupta, cum este de neuitat pentru noi cand aparatura electronica de la Montreal nu putea sa scrie 10.

La 100 de ani distanta de la infiintare (1914), Comitetul Olimpic Roman (COR), devenit intre timp Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), isi aniverseaza centenarul, prilej cu care, la Ateneul Roman din Capitala, va fi organizata vineri, 12 august, incepand cu ora 19.15 (TVR 2), o fastuoasa aniversare a olimpismului romanesc.

La acest eveniment de gala sunt asteptati oaspeti de seama ai miscarii olimpice, atat din Romania, cat si din strainatate. Am fost si suntem mandri de cei alaturi de care am trait bucuria victoriilor sportive romanesti in competitiile olimpice si vrem sa sarbatorim impreuna cei o suta de ani de olimpism romanesc", a spus Alin Petrache, presedintele COSR. De asemenea, in statiile de metrou au fost montate panouri publicitare pentru informarea cetatenilor despre aniversarea a 100 de ani de olimpism romanesc.

Prima medalie olimpica, la Paris, in 1924

Jocurile Olimpice de vara reprezinta cel mai mare eveniment sportiv de pe planeta, care se desfasoara o data la patru ani si care grupeaza energii nebanuite si cheltuieli exorbitante facute de tarile organizatoare. Jocurile Olimpice sunt atestate documentar inca din Antichitate, insa, dupa 1500 de ani de pauza, au fost reluate in 1896, la Atena, aceasta fiind considerata prima editie a Jocurilor moderne.

La 18 ani distanta de la prima editie a Jocurilor moderne, in anul izbucnirii Primului Razboi Mondial (1914), a fost infiintat Comitetul Olimpic Roman (COR), o institutie care, de-a lungul vremii, a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro