Centenarul haosului. Ministerul Culturii a impins Marea Unire pana in 2023 ca sa ascunda incompetenta politica

Centenarul haosului. Ministerul Culturii a impins Marea Unire pana in 2023 ca sa ascunda incompetenta politica

Paul Cotirlet explica in urma cu o luna, pentru Adevarul, modul de reorganizare a fostului Departament Centenar, infiintat de guvernul Ciolos si restructurat de Cabinetul Tudose: in cadrul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale a luat nastere Departamentul Identitatii Nationale, responsabil de promovarea proiectelor, si Comitetul Interministerial, insarcinat cu aprobarea proiectelor si impartirea banilor. Sergiu Maracineanu, la acel moment seful Biroului de promovare al Departamentului Identitatii Nationale, detasat de la salonul de coafura Paul Studio din Bucuresti conform informatiilor aparute in presa, refuza sa ofere numele si functia persoanelor din Comitetul interministerial, insa preciza ca "1,5 milioane de euro au fost alocate primelor aproximativ 2.000 de proiecte aprobate", banii urmand a fi virati catre initiatori "in cel mai scurt timp". "Inca de la preluarea mandatului, pentru a sublinia importanta pregatirii Centenarului, prim-ministrul Viorica Dancila a ridicat nivelul de reprezentare in acest comitet interministerial de la nivelul de secretar de stat la cel de ministru", se arata intr-un comunicat emis de Guvern in prima saptamana a lunii martie.

acum 71 luni (29 Mar 2018)

La trei luni de la intrarea in anul Centenarului, Ministerul Culturii anuleaza planuri deja aprobate, demite angajati si indeamna persoanele care au proiecte eligibile sa le depuna cat mai repede, pentru ca "banii, daca ii cheltuim, si maine, e perfect", spune George Ivascu, ministrul Culturii. Cu toate acestea, haosul din jurul Centenarului nu se rezuma doar la nivel de proiecte, ci si la nivel de organizare a Ministerului.

La inceputul lunii martie, site-ul Sursa Zilei facea publice documente care aratau cum 21 de consilieri din Departamentul Identitate Nationala erau adusi prin detasare, fara concurs, de la diferite firme "din domenii de paza, constructii, mobila, fierarie si chiar salon de coafura", din Bucuresti si din tara. George Ivascu a dispus incetarea detasarilor si l-a demis pe secretarul de stat Paul Cotirlet, cel care conducea departamentul, explicand intr-un interviu televizat ca "responsabilitatea domniei sale insemna toata viziunea si conceptul acestei mari sarbatori".

Paul Cotirlet explica in urma cu o luna, pentru Adevarul, modul de reorganizare a fostului Departament Centenar, infiintat de guvernul Ciolos si restructurat de Cabinetul Tudose: in cadrul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale a luat nastere Departamentul Identitatii Nationale, responsabil de promovarea proiectelor, si Comitetul Interministerial, insarcinat cu aprobarea proiectelor si impartirea banilor. Intre timp, George Ivascu a anuntat ca Departamentul Identitatii Nationale va incepe sa functioneze ca un secretariat tehnic, format din specialisti, care va decide eligibilitatea proiectelor ce ar urma a fi aprobate ulterior de Comitet.

Inca de atunci, reporterii "Adevarul" au solicitat componenta nominala a Comitetului Interministerial, pentru a afla, astfel, cine sunt persoanele care se ocupa de alocarea bugetului de 32 de milioane de euro. Sergiu Maracineanu, la acel moment seful Biroului de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro