"Celor pe care vor sa-i piarda, zeii le iau mai intai mintile"

Demonstrand din nou, daca mai era nevoie, esecul formulelor de negociere si al capacitatii reale a Natiunilor Unite de a functiona in termenii actului constitutiv al organizatiei, cel care spunea ca urmeaza sa fie cadrul de prevenire si rezolvare a situatiilor conflictuale. Dar introducand si un nou element in ecuatie: acuzatia de crime de razboi la adresa regimului de la Damasc si aliatilor sai, in principal Rusia, asa cum au statuat ieri ministii de externe din UE reuniti in Luxemburg. Situatia este atat de grava incat, vineri, Israelul si-a suspendat colaborarea cu UNESCO deoarece, din punctul sau de vedere, rezolutiile respective "neaga miile de ani de legatura ale evreilor cu Ierusalimul" (puteti accesa aici textul celei mai contestate dintre rezolutii, propuse de Algeria, Egipt, Liban, Maroc, Oman, Quatar si Sudan).

acum 93 luni (18 Oct 2016)

>

Dovada ce se petrece acum in Orientul Mijlociu, situatie tragica ce inchide in ea, dar foarte aproape de suprafata, toate ingredientele unei explozii majore, cu mult mai ampla decat angajamentele militare din acest moment. Demonstrand din nou, daca mai era nevoie, esecul formulelor de negociere si al capacitatii reale a Natiunilor Unite de a functiona in termenii actului constitutiv al organizatiei, cel care spunea ca urmeaza sa fie cadrul de prevenire si rezolvare a situatiilor conflictuale. Dar si a limitelor puterii reale de influenta a altora dintre actorii internationali, printre care si Uniunea Europeana.

Practic, ne aflam in fata unei realitati in teren care arata ca, in ciuda tuturor presiunilor internationale, Rusia isi continua operatiunea de amplasare masiva in Siria, cu reflex major pe situatia de securitate din intreg Orientul Apropiat, sustinuta de operatiunile militare ale Turciei. Cu pretul unor tragedii teribile, ale unor atacuri nemiloase si super-masive, cu toate categoriile de arme, provocand moartea civililor, amestecand deliberat tintele, combinand obiective militare cu convoaie civile si umanitare. Dar introducand si un nou element in ecuatie: acuzatia de crime de razboi la adresa regimului de la Damasc si aliatilor sai, in principal Rusia, asa cum au statuat ieri ministii de externe din UE reuniti in Luxemburg. Intrebare esentiala si urgenta deoarece, daca si de data asta nu se face nimic, precedentul folosirii deliberate si excesive a fortei poate deveni, din nou, un procedeu pe care rusii il pot aplica nestingheriti si in alte zone prezente sau viitoare de conflict.

Nu este o intrebare cu un raspuns evident, din moment ce, pe 30 august, o comisie de ancheta a ONU produce un raport care stabilea, cu dovezi multiple, ca in Siria au fost folosite arme chimice, de ambele parti implicate in conflict. Asta inseamna o actiune echivalenta cu crime de razboi si crime impotriva umanitatii, deoarece tinte au fost nu n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro