Celebrul Bela Tarr, ultimul reprezentant al cinemaului radical tarkovskian, invitat special al Les Films de Cannes a Bucarest

Celebrul Bela Tarr, ultimul reprezentant al cinemaului radical tarkovskian, invitat special al Les Films de Cannes a Bucarest

Festivalul va organiza o serie de proiectii speciale si discutii cu cei doi invitati in cadrul programului Artisti in dialog, o ocazie unica pentru cinefili de a vedea pe marile ecrane filme care i-au consacrat pe cei mai importanti autori de film contemporani. Sub titlul Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu, Les Films de Cannes, in parteneriat cu festivalul de film documentar Astra Film Sibiu, vor programa in premiera in Romania, atat la Bucuresti cat si la Sibiu, trei dintre filmele documentare prezentate la editia din acest an a Festivalului de la Cannes.

acum 60 luni (1 Oct 2017)

Festivalul va organiza o serie de proiectii speciale si discutii cu cei doi invitati in cadrul programului Artisti in dialog, o ocazie unica pentru cinefili de a vedea pe marile ecrane filme care i-au consacrat pe cei mai importanti autori de film contemporani.

Pe 14 octombrie, la Cinemateca Eforie, Bela Tarr va sustine un dialog cu publicul la finalul proiectiei The Turin Horse, despre care a anuntat ca este ultimul pe care il realizeaza, iar discutia va fi moderata de criticul francez Jean Michel Frodon.

Intre 13 si 15 octombrie, Cinemateca Eforie va gazdui Retrospectiva Bela Tarr in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, program care va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autor. Retrospectiva Bela Tarr este organizata de Voodoo Films si finantata de Centrul National al Cinematografiei.

Oszi almanach/Almanac of Fall, prezentat la Festivalul de la Locarno in 1984, va inaugura sectiunea, pe 13 octombrie, urmand proiectiile filmelor The Turin Horse (2011), recompensat la Berlinala cu Marele Premiu al Juriului/ Ursul de Argint si Premiul FIPRESCI, si Werckmeister Harmonies care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, in 2000, in sectiunea paralela La Quinzaine des Realisateurs.

Pe 15 octombrie, retrospectiva Bela Tarr se va incheia cu proiectia lungmetrajului de sapte ore si jumatate, Satantango (foto), despre care Jean Michel Frodon scria: Nu cred ca poate fi vazut altundeva decat intr-o sala de cinema, tocmai din pricina acestui dublu "a fi acolo" - in vreme ce, desi e pacat, multe filme foarte frumoase pot fi vazute pe un ecran mic, acasa. In cazul acestuia nu se poate pentru ca e nevoie de aceste doua spatii: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonora si de montaj, si cel al salii. Bazat pe romanul omonim al lui Laszlo Krasznahorkai, filmul a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin, in 1994, si este considerat de critica drept ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro