Cele trei diferente majore care fac succesul protestelor pasnice mult mai putin probabil in Moldova decat in Romania

Cele trei diferente majore care fac succesul protestelor pasnice mult mai putin probabil in Moldova decat in Romania

In ciuda popularitatii sale infime de doar 4% si un anti-rating de aproape 90%, organizarea unor proteste de masa impotriva guvernului instalat abuziv de catre Plahotniuc si contra consolidarea puterii sale s-a dovedit a fi din ce in ce mai greu. In al treilea rand, si cel mai important, spre deosebire de social-democratii din Romania, Partidul Democrat din Moldova nu isi poate permite nici o concesie semnificativa din teama de a pierde puterea, caci acest lucru ar reprezenta o amenintare iminenta la bogatia si libertatea liderului PD, Vlad Phahotniuc.

acum 84 luni (16 Feb 2017)

>

La 4 noiembrie 2015, premierul Victor Ponta a fost fortat sa isi asume responsabilitatea pentru acel dezastru si sa demisioneze. Cu toate acestea, in ciuda unor vadite probleme de integritate in interiorul partidului, social-democratii (PSD) au reusit sa castige alegerile parlamentare din decembrie 2016. Spre fericire, dupa cateva zile de proteste, amploarea carora aminteste de Revolutia din 1989, guvernul a cedat.

Desi controversele nu s-au oprit aici, retragerea ordonantei este o victorie majora pentru statul de drept si democratia din Romania. Dupa "Revolutia Twitter" din Aprilie 2009, care a contribuit decisiv la infrangerea comunistilor in alegerile parlamentare anticipate din iulie, si venirea la putere a opozitiei pro-europene, protestele de masa si-au pierdut din eficacitate. Scandalul legat de disparitia miliardului din cele trei banci (suma egala cu 15% din PIB-ul tarii) a determinat proteste in masa care au durat mai bine de un an, dar s-au epuizat cazand in umbra alegerilor prezidentiale directe oferite "generos" de catre guvernare. Ancheta privind frauda bancara continua fara careva succes, altul decat oferirea unui tap ispasitor in persoana fostului prim-ministru si lider al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, condamnat la noua ani de inchisoare. In ciuda popularitatii sale infime de doar 4% si un anti-rating de aproape 90%, organizarea unor proteste de masa impotriva guvernului instalat abuziv de catre Plahotniuc si contra consolidarea puterii sale s-a dovedit a fi din ce in ce mai greu.

Exista trei diferente majore care fac succesul protestelor pasnice mult mai putin probabil in Moldova decat in Romania:

In primul rand, protestele anticoruptie din Romania au izbucnit spontan, fara ca o forta politica sa le coordoneze din spate. Pe de alta parte, protestele din Moldova din 2015-2016 au avut o agenda politica clara. cu toate acestea, pentru orice observator atent al politicii moldovenesti, intentia de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro