Cele trei diferente majore care fac succesul protestelor pasnice mult mai putin probabil in Moldova decat in Romania
In ciuda popularitatii sale infime de doar 4% si un anti-rating de aproape 90%, organizarea unor proteste de masa impotriva guvernului instalat abuziv de catre Plahotniuc si contra consolidarea puterii sale s-a dovedit a fi din ce in ce mai greu. In al treilea rand, si cel mai important, spre deosebire de social-democratii din Romania, Partidul Democrat din Moldova nu isi poate permite nici o concesie semnificativa din teama de a pierde puterea, caci acest lucru ar reprezenta o amenintare iminenta la bogatia si libertatea liderului PD, Vlad Phahotniuc.
>
La 4 noiembrie 2015, premierul Victor Ponta a fost fortat sa isi asume responsabilitatea pentru acel dezastru si sa demisioneze. Cu toate acestea, in ciuda unor vadite probleme de integritate in interiorul partidului, social-democratii (PSD) au reusit sa castige alegerile parlamentare din decembrie 2016. Spre fericire, dupa cateva zile de proteste, amploarea carora aminteste de Revolutia din 1989, guvernul a cedat.
Desi controversele nu s-au oprit aici, retragerea ordonantei este o victorie majora pentru statul de drept si democratia din Romania. Dupa "Revolutia Twitter" din Aprilie 2009, care a contribuit decisiv la infrangerea comunistilor in alegerile parlamentare anticipate din iulie, si venirea la putere a opozitiei pro-europene, protestele de masa si-au pierdut din eficacitate. Scandalul legat de disparitia miliardului din cele trei banci (suma egala cu 15% din PIB-ul tarii) a determinat proteste in masa care au durat mai bine de un an, dar s-au epuizat cazand in umbra alegerilor prezidentiale directe oferite "generos" de catre guvernare. Ancheta privind frauda bancara continua fara careva succes, altul decat oferirea unui tap ispasitor in persoana fostului prim-ministru si lider al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, condamnat la noua ani de inchisoare. In ciuda popularitatii sale infime de doar 4% si un anti-rating de aproape 90%, organizarea unor proteste de masa impotriva guvernului instalat abuziv de catre Plahotniuc si contra consolidarea puterii sale s-a dovedit a fi din ce in ce mai greu.
Exista trei diferente majore care fac succesul protestelor pasnice mult mai putin probabil in Moldova decat in Romania:
In primul rand, protestele anticoruptie din Romania au izbucnit spontan, fara ca o forta politica sa le coordoneze din spate. Pe de alta parte, protestele din Moldova din 2015-2016 au avut o agenda politica clara. cu toate acestea, pentru orice observator atent al politicii moldovenesti, intentia de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro