Cele mai vechi retete culinare din lume: ce preparate aflate si astazi pe mesele noastre dateaza de dinainte de Hristos

Cele mai vechi retete culinare din lume: ce preparate aflate si astazi pe mesele noastre dateaza de dinainte de Hristos

Arheologia culinara este o stiinta dintr-un motiv cat se poate de logic, mancarea fiind una din pietrele de temelie ale oricarei civilizatii umane, aflata in stransa legatura cu diviziunea claselor sociale, tehnologie, recolte, religie, ceremonii si legi morale. - Carte de bucate) de anticul Baghdad by Ibn Sayyar al-Warraq, care a adunat mai bine de 600 de retete in colectia sa.

acum 78 luni (26 May 2016)

Arheologia culinara este o stiinta dintr-un motiv cat se poate de logic, mancarea fiind una din pietrele de temelie ale oricarei civilizatii umane, aflata in stransa legatura cu diviziunea claselor sociale, tehnologie, recolte, religie, ceremonii si legi morale. Publicul fiecarei retete s-a schimbat mult de-a lungul timpului, astfel ca preparatele consumate in trecut doar de nobilii medievali au devenit astazi feluri de mancare extrem de comune. Friptura de mistret, de pilda, care dateaza inca din secolele al IV-lea- al V-lea d.Hr., nu este astazi o delicatesa consumata la scara larga. Iata care sunt, potrivit portalului de stiri bustle.com, cele mai vechi retete culinare: 1. Cea mai veche reteta de bere din lume a fost descoperita recent. Arheologii care explorau un sit arheologic din China situl au descoperit un echipament folosit la producerea berii carea dateaza din timpuriul istoriei chinezesti, din anii 3400 i.Hr, si au trimis mostre la laborator pentru stabilirea ingredientelor. Au descoperit o combinatie de malt de mei, orz, orz chinezesc si tubercli. Dovezi ca anticii faceau bere au aparut insa in mai multe zone ale lumii, de la Iran la Egipt, dar descoperirea fabricii de pe situl chinezesc a fost recunoscuta drept cea mai veche din lume. Aceasta delicatesa culinara exista de mai bine de trei mii de ani. Cea mai veche reteta de placinta cu carne vine din Mesopotamia antica, fiind descoperita pe tabletele care se afla in prezent la Universitatea Yale. Traduse din asiriana antica de academicianul si cheful francez Jean Bottero, in 1985, tabletele contin retete detaliate de fripturi si, printre aestea, reteta placintei cu carne, principalul ingredient fiind pipota de pasare. Aceasta reteta a fost descoperita intr-una dintre cele mai faimoase carti de bucate din istorie, "De Re Coquinaria", o colectie romana de retete. Printre cele mai exotice preparate se numara friptura de harciog si ficatul de scroafa, inca cartea contine si retetele unor preparate mai putin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro