Cele mai sigure scaune auto pentru copii

Cele mai sigure scaune auto pentru copii

Cele mai sigure scaune auto pentru copii: de cate tipuri sunt Pe piata exista trei categorii de scaune auto pentru copii: unele care se fixeaza cu spatele la directia de mers (indicat copiilor de pana la 2 ani sau 13 kg), scaune care se fixeaza cu fata catre directia de mers (pentru copiii cu varste de pana la 4 ani sau cu o greutate cuprinsa intre 9 si 18 kg) si scaune inaltatoare (pentru copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani sau cu greutatea cuprinsa intre 15 si 36 kg).

acum 82 luni (4 Mar 2015)

Potrivit legislatiei romanesti, copiii care au o inaltime mai mica de 135 de centimetri pot fi transportati in autovehicule numai daca sunt fixati/prinsi in dispozitive de fixare in scaun omologate, ceea ce inseamna scaune speciale, adaptate greutatii si inaltimii celor mici. Parintii care nu respecta aceste noi prevederi ale Codului Rutier, intrate in vigoare de pe 14 februarie 2015, risca o amenda de 400 de lei. Cele mai sigure scaune auto pentru copii: de cate tipuri sunt

Pe piata exista trei categorii de scaune auto pentru copii: unele care se fixeaza cu spatele la directia de mers (indicat copiilor de pana la 2 ani sau 13 kg), scaune care se fixeaza cu fata catre directia de mers (pentru copiii cu varste de pana la 4 ani sau cu o greutate cuprinsa intre 9 si 18 kg) si scaune inaltatoare (pentru copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani sau cu greutatea cuprinsa intre 15 si 36 kg). Testele de siguranta au demonstrat ca scaunele orientate cu spatele la directia de mers (Rear Facing) sunt cele mai sigure scaune auto pentru copii dintre toate, in ciuda faptului ca parintii le evita motivand ca trebuie sa-si vada bebelusul in permanenta sau ca acesta se plictiseste.

La un impact frontal, intr-un scaun pozitionat cu fata la sensul de mers (Forward Facing), capul copilului este proiectat in fata cu o forta foarte mare. La o viteza de 50 km/h, presiunea asupra gatului ajunge pana la 300 kg, in vreme ce presiunea maxima suportata ar fi de 130 kg. In caz de impact, intr-un scaun pozitionat cu spatele catre sensul de mers, presiunea supra gatului ajunge sub 80 kg, ceea ce inseamna un risc redus de leziuni la nivelul coloanei cervicale. In tarile nordice, parintii folosesc scaunele orientate cu spatele catre directia de mers pana cand copiii implinesc 4-5 ani, tocmai pentru ca sunt mai sigure.

Fixarea scaunului auto pentru copii pe bancheta din spate este la fel de importanta precum modelul al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro