Cele mai sfasietoare povesti de dragoste din lumea literara romaneasca. Veronica Micle si nefericitul crai Pantazi
Veronica Micle, Alexandru Odobescu, Pantazi Ghica sau Dimitrie Anghel sunt scriitori care au in comun nu doar apartenenta la literatura romana, ci si felul in care au ales sa iasa de pe scena vietii. Dupa ce a asezat la capul iubitului sau mort o cununa de nu-ma-uita, s-a retras la Manastirea Varatec si a asteptat a cincizecea zi de la decesul "Eminului iubit" pentru a-si pune capat zilelor, band o sticluta intreaga de arsenic. La slujba de inmormantare de la biserica Sf Gheorghe din capitala, Veronica si-a luat adio de la iubirea vietii ei cu un buchet de flori de nu-ma-uita. La 50 de zile de la moartea lui Eminescu, in noaptea dinspre 3 spre 4 august 1889 si-a pus capat zilelor cu o sticulta de arsenic, procurata din timp. Pe Wanda, Pantazi o credea o inocenta si impresionat de povestea sa tragica de viata se pregatea sa o ia de nevasta. Cand am auzit-o pe Wanda marturisindu-mi plangand traiul ei cel chinuit de vitregia nevestei de-a doua a tatalui sau, un polonez betiv, se intelege, care o ducea de azi pe maine carpind haine si curatand pete si am aflat ca umblase sa o vanda cum facuse si cu o sora a ei mai mare, pentru ca s-o scap, m-am hotarat sa trec peste prejucati si s-o ridic pana la mine", povesteste Pantazi.
Veronica Micle, Alexandru Odobescu, Pantazi Ghica sau Dimitrie Anghel sunt scriitori care au in comun nu doar apartenenta la literatura romana, ci si felul in care au ales sa iasa de pe scena vietii. Indiferent de calea aleasa, motivul a fost acelasi: dragostea. Ei sunt cei pentru care dragostea neimpartasita, pierderea fiintei iubite, tradarea, gelozia sau, pur si simplu, sirul neimplinirilor amoroase au fost mai puternice decat dragostea de viata. Unii i-au condamnat si i-au considerat lasi, altii au privit modul in care au ales sa moara ca pe o ultima marturisire de amor.
Veronica Micle, cununa de nu ma uita si sticluta cu arsenic Cincizeci de zile i-a supravietuit Veronica Micle lui Mihai Eminescu. Dupa ce a asezat la capul iubitului sau mort o cununa de nu-ma-uita, s-a retras la Manastirea Varatec si a asteptat a cincizecea zi de la decesul "Eminului iubit" pentru a-si pune capat zilelor, band o sticluta intreaga de arsenic. Asa a ales Veronica Micle sa incheie tulburatoarea si controversata povestea de dragoste pe care a trait-o cu autorul Luceafarului. Au fost uniti si in acelasi timp despartiti intr-o dragoste imposibila, vreme de aproape doua decenii. L-a revazut pe poet in 1874 la Iasi, cand s-a infiripat relatia amoroasa, o relatie ascunsa, contestata, barfita si privita cu ochii rai. Cand sotul Veronicai a murit in 1879, povestea de dragoste a continuat. S-au logodit de doua ori, dar n-au reusit sa aiba o viata linistita de cuplu niciodata. Junimistii au denigrat-o in fata lui Eminescu si l-au oprit sa faca "imprudenta" de a se casatori cu femeia de moravuri usoare, asa cum era considerata Veronica. Au urmat intrigi, infidelitati, acuzatii, suferinte si multe epistole de dragoste. Si-au scris sute de randuri de iubire, unele cu pasiune si dor, altele cu reprosuri si remuscari. Pototoni, Cutica, Draga Momotelule, Dulcea mea Momoti, Dulcea mea amica sau Dulce Veronica erau apelativele cu care Eminescu isi alinta iubita de departe in scrisorile de dra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro