Cele mai puternice sfaturi ale parintelui Argatu impotriva "curviei". Ce trebuie sa faca pacatosii si unde sunt trimisi

Cele mai puternice sfaturi ale parintelui Argatu impotriva

Taine a Cununiei sub diferite motive: ca nu ar fi parintii de acord pentru unii, ca este prea devreme sa se cunune pentru altii, ca este mai bine sa traiasca de proba pentru a se convinge daca se potrivesc ca nu cumva mai tarziu sa constate ca nu se potrivesc si sa se desparta si alte motive, toate nejustificate din punct de vedere moral- religios. In anul 1946, arhiepiscopul si mitropolitul Moldovei, Irineu Mihalcescu, l-a transferat in interes de serviciu pe preotul Ioan Argatu, de la Parohia Oniceni la Parohia Boroaia, pentru a ridica biserica din acel sat, a carei constructie stagnase de 22 ani.

acum 78 luni (3 Oct 2016)

Ioan V Argatu, "Pe treptele suirii catre cer", editia a 2a, 2007, pg.271-282) sunt consemnate indemnurile parintelui Ilarion Argatu despre cei care au trait necununati:

"Cei care au trait necununati, chiar daca au trait fara sa se insele, ei nu se pot impartasi, iar ceea ce impart de pomana nu este primit inaintea lui Dumnezeu, deoarece traiesc in curvie, fara binecuvantarea lui Dumnezeu, nesocotindu-i poruncile. In loc sa asculte de sfatul parintilor si de porunca lui Dumnezeu sa nu pacatuiasca inainte de cununie, unii incep viata si petrec o bucata din ea impreuna in pacatul curviei.

Trebuie sa se spovedeasca de pacatul acesta, sa spuna cati ani au trait necununati, ce pacate s-au facut inafara casatoriei, se spun si celelalte pacate. Deci se face o spovedanie generala, avand grija sa implineasca canonul dat de preot, pentru iertarea pacatelor", obisnuia sa spuna parintele.

Parintele a explicat si de ce se ajunge la astfel de situatii: "Au amanat primirea Sf. Taine a Cununiei sub diferite motive: ca nu ar fi parintii de acord pentru unii, ca este prea devreme sa se cunune pentru altii, ca este mai bine sa traiasca de proba pentru a se convinge daca se potrivesc ca nu cumva mai tarziu sa constate ca nu se potrivesc si sa se desparta si alte motive, toate nejustificate din punct de vedere moral- religios.

Iata cateva sfaturi pentru cei care au trait ani in sir necununati si vor sa se cunune, cum vor proceda astfel:

- Tin o saptamana post si fac spovedanie cu pocainta. - Se imbraca in tinuta obisnuita de strada, ca nu mai este cazul de rochie de mireasa acum.

Parintele Ilarion, pe numele sau de botez, Ioan, s-a nascut la 2 august 1913, in localitatea Valea Glodului, comuna Vulturesti, judetul Suceava, si a trecut in nefiinta la 11 mai 1999, la Manastirea Cernica. Preot ortodox, renumit pentru slujbele de exorcizare pe care le-a tinut in Europa si America, dupa 1990, parintele Argatu a fost deshumat in 2005... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro