Cele mai puternice eruptii vulcanice din istorie. Sute de mii de oameni au murit de-a lungul timpului ingropati in lava
Cercetatorii au atras atentia ca eruptia unuia dintre cei 20 de supervulcani de pe suprafata Globului ar putea sa aiba efecte majore asupra climei si ecosistemului. Pericolul vine din Golful Napoli Vulcanologii sustin ca un astfel de fenomen ar fi avut loc in urma cu aproape 40.000 de ani si langa Napoli, cand eruptia vulcanului Campi Flegrei a acoperit practic Europa cu un start de cenusa care ajungea la cativa metri.
Cercetatorii au atras atentia ca eruptia unuia dintre cei 20 de supervulcani de pe suprafata Globului ar putea sa aiba efecte majore asupra climei si ecosistemului. Concluziile studiului publicat in urma cu doar cateva luni au starnit ingrijorare, iar coordonatorul echipei de cercetatori, Brian Wilcox, a vorbit despre faptul ca o astfel de eruptie ar avea efecte devastatoare. Eruptii uriase au avut loc la Yellowstone, in urma cu aproximativ doua milioane de ani, dar si acum circa 650.000 de ani. Asa s-a format si un crater imens, cu diametrul de de aproape 73 de kilometri. Pericolul vine din Golful Napoli Vulcanologii sustin ca un astfel de fenomen ar fi avut loc in urma cu aproape 40.000 de ani si langa Napoli, cand eruptia vulcanului Campi Flegrei a acoperit practic Europa cu un start de cenusa care ajungea la cativa metri.
Mai recent, in anul 79, foarte aproape de Campi Flegrei, vulcanul Vezuviu a distrus in totalitate orasul Pompeii si a ucis peste 25.000 de oameni. Schimbarile climatice de atunci au afectat nu numai Europa, ci au fost resimtite la nivelul intregii planete. Valurile au atins 40 de metri si au ucis aproape 35.000 de oameni. O adevarata catastrofa care a dus la moartea a peste 70.000 de oameni sau chiar 100.000, potrivit altor surse, a avut loc in 1815 in Indonezia, pe insula Sumbawa. Zgomotele produse de eruptie s-au auzit si pe insula Sumatra, situata la aproape 2.000 de kilometri, iar cenusa purtata de vant a ajuns chiar si in Europa. Timp de mai bine de 100 de ani, insula a ramas nelocuita fiind considerata neprimitoare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro