Cele mai pretioase obiecte de cult ale dacilor: spiralele, ofrandele de aur si vasul misterios din Sarmizegetusa Regia

Cele mai pretioase obiecte de cult ale dacilor: spiralele, ofrandele de aur si vasul misterios din Sarmizegetusa Regia

"Este vorba de un vas mare, in forma unui varf de con, ingrijit lucrat cu roata, avand sub buza, aplicate inainte de ardere, de patru ori cate doua stampile cu litere latine , de la dreapta la stanga si cu capul in jos DECEBALUS (primul cartus), urmat de PER SCORILO (in cel de al doilea). Societatea Romana de Arheometrie a publicat in 2015 un studiu privind analiza compozitionala placutelor votive de aur scoase la licitatie, la care au participat specialistii de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara si de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, iar autorii cercetarii afirmau ca toate cele unsprezece placute (Artmark si Germisara) sunt autentice si au fost realizate in acelasi atelier situat in zona Germisara, folosind acelasi tip de aur nativ de filon extras din zacamantul Valea Morii.

acum 33 luni (22 Jan 2018)

Cele mai multe edificii religioase din vremea dacilor au fost descoperite in Muntii Orastiei, la Sarmizegetusa Regia, si tot de aici provin si cele mai multe artefacte pretioase care ofereau detalii despre credintele stramosilor nostri.

Vasul de cult de la Sarmizegetusa Regia

Una dintre cele mai faimoase descoperiri din Sarmizegetusa Regia au fost ramasitele unui vas de cult, potrivit arheologilor, cu forme si dimensiuni impresionante.

Primele cioburi ale vasului au fost scoase la iveala inca de la inceputul secolului al XIX-lea, insa descoperirea a fost cercetata temeinic in 1954, cand arheologul Ion Horatiu Crisan a gasit un fragment ceramic cu stampila DECEBALVS si un al doilea, cu stampila PER SCORILO.

"Este vorba de un vas mare, in forma unui varf de con, ingrijit lucrat cu roata, avand sub buza, aplicate inainte de ardere, de patru ori cate doua stampile cu litere latine , de la dreapta la stanga si cu capul in jos DECEBALUS (primul cartus), urmat de PER SCORILO (in cel de al doilea). Inscriptia de pe vasul de la Gradistea de Munte este cea mai completa inscriptie in limba si cu caractere latine cunoscuta pana acum din Dacia preromana, fara sa fie insa singura", informa arheologul Ion Horatiu Crisan (Civilizatia geto - dacilor, Volumul I, Ed. Specialista care a confirmat autenticitatea tezaurelor dacice sustinea ca bratarile au fost realizate de mesterii antici intr-o maniera rar intalnita, de stantare si batere la rece. Spira de aur era obtinuta dintr-un lingou, martelat centimetru cu centimetru, pana era transformat intr-un fir lung de peste doi metri, cu o grosime relativ egala.

"Rezultatul analizei capetelor ornate in relief ale spiralelor de aur, precum si ale celor de argint de acelasi tip, releva imaginea unui sarpe inaripat, cu bot de lup, asadar, un dragon. Trimiterea la stindardele dacice subliniaza importanta deosebita de simbol regal, a spiralelo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro