Cele mai periculoase boli contagioase vin din spitale. Ce sunt infectiile nozocomiale si cum ne putem feri de ele

Cele mai periculoase boli contagioase vin din spitale. Ce sunt infectiile nozocomiale si cum ne putem feri de ele

Dr. Andreia Gavrilescu, medic primar epidemiolog si director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Braila, explica intr-un articol de specialitate ca infectiile nozocomiale sunt infectii asociate ingrijirilor medicale primite de pacienti internati in spital sau care sunt tratati in cabinete de medicina de familie, stomatologie sau alte specialitati medico-chirurgicale.

acum 101 luni (16 Sep 2015)

O astfel de infectie aproape ca a ucis-o pe prim-solista Teatrului National de Opereta "Ion Dacian", Amelia Antoniu, in 2010. A fost transferata in stare foarte grava la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, iar medicii de acolo au reusit cu greu sa ii salveze viata.

Dr. Andreia Gavrilescu, medic primar epidemiolog si director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Braila, explica intr-un articol de specialitate ca infectiile nozocomiale sunt infectii asociate ingrijirilor medicale primite de pacienti internati in spital sau care sunt tratati in cabinete de medicina de familie, stomatologie sau alte specialitati medico-chirurgicale. Si personalul medico-sanitar si auxiliar poate dobandi, in timpul exercitarii profesiei o astfel de infectie nozocomiala, cunoscuta si sub alte denumiri, cum ar fi infectie interiora, infectie de spital, hospitalism, infectie iatrogena.

La categoria infectiilor nozocomiale se incadreaza, de exemplu, infectiile de plaga operatorie, ce apar ca supuratii (puroi) la nivelul unei operatii; infectiile urinare, care ii afecteaza in special pe pacientii purtatori cronici de sonda urinara, infectiile genitale, manifestate ca scurgeri de puroi din caile genitale ale femeilor care au nascut.

"Agentii cauzali ai infectiilor nozocomiale sunt microbi de spital, de tipul bacteriilor, virusurilor, parazitilor si ciupercilor (fungi). Acesti microbi de spital sunt extrem de agresivi si rezistenti la foarte multe antibiotice.

Cei mai frecventi agenti cauzali sunt bacteriile, care in mod normal traiesc in tubul digestiv al omului si pot fi vehiculate prin mainile murdare ale personalului medico-sanitar si auxiliar, in timpul manoperelor de ingrijire ale pacientului", precizeaza dr.

Pentru prevenirea aparitiei infectiilor nozocomiale ar trebui sa se evite spitalizarea prelungita, spitalizarea a doi pacienti in acelasi pat, adminis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro