Cele mai mari controverse legate de maresalul Ion Antonescu. Episodul dubios din timpul Rascoalei de la 1907
"Deportarea populatiei evreiesti ramane marea pata din cariera lui Antonescu" Controverse si pareri pro si contra sunt si legat de deportarea populatiei evreiesti ramase in Basarabia si Bucovina. Istoricul Constantin Vasilescu spune ca "aceasta decizie a lui Antonescu de a nu aproba deportarea evreilor din Vechiul Regat in lagarele de exterminare din Polonia a fost luata in septembrie 1942 la interventia Reginei mama, a unor lideri politici importanti si a Statelor Unite.
O controversa foarte putin dezbatuta este legata de inceputurile carierei lui Ion Antonescu. Concret, s-a spus despre maresalul Ion Antonescu ca, in timpul rascoalei din 1907, pe cand era locotenent, a convins un mare grup de tarani sa nu intre in orasul Galati. Despre acest episod exista si o alta versiune controversata care vine, neasteptat din afara granitelor Romaniei.
Istoricul german Markus Bauer este un specialist de prestigiu in cercetarea istoriei Europei de Est si, in special, a istoriei romanilor. Intr-un articol publicat in limba engleza in revista "History today" si intitulat "Rascoala: ultima revolta a taranilor", istoricul german isi propune sa discute evolutia si urmarile "ultimei rascoale taranesti din Europa" si urmarile acestei "incredibile bai de sange".
Printre numeroasele informatii prezentate regasim una care rastoarna complet concluziile Enciclopediei Romaniei, acreditand ideea ca demersurile lui Ion Antonescu, in 1907, la Galati, numai pasnice n-au fost: "Masacrul de la Galati.
O alta controversa este legata de alianta facuta de Antonescu cu Germania lui Hitler. Razboiul dintre cele doua puteri terestre era inevitabil in 1940 si Romania ar fi fost oricum atacata din cauza existentei petrolului.
"Deportarea populatiei evreiesti ramane marea pata din cariera lui Antonescu"
Controverse si pareri pro si contra sunt si legat de deportarea populatiei evreiesti ramase in Basarabia si Bucovina. Din cauza conditiilor precare in care au fost transportate si apoi s-au stabilit acolo sau a executiilor, 59.392 dintre ei au murit pana in 1943. Evreii din Odessa au fost, de asemenea, evacuati si, in urma exploziei sediului dintr'un oras din Romania, Antonescu a ordonat represalii foarte dure, victimele fiind in marea lor majoritate evrei."
Mai multi istorici au spus ca, in contrapartida, Ion Antonescu nu a luat m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro