Cele mai mari comunitati de romani din Spania

In randul celor mai mari comunitati de romani din Spanie este si cea formata la Arganda del Rey, oras situat la 20 de kilometri de Madrid. Desi numarul lor este mai redus decat cei care lucreaza "la patron", afacerile lor de succes au reprezentat deseori un etalon pentru conationalii care fac parte nu doar din cele mai mari comunitati de romani din Spania, ci si din restul diasporei.

acum 106 luni (18 Apr 2015)

Dupa Italia, Spania este statul european care gazduieste cea mai numerosa comunitate de romani. Cei mai multi romani s-au stabilit in regiunea Madrid, unde, de altfel, traieste majoritatea strainilor din Spania.

Comunitatile de cetateni romani din afara granitelor Romaniei insumeaza aproximativ 3,2 milioane de persoane. Un sfert dintre "stranieri" traiesc in Spania, formand una dintre cele mai mari comunitati de romani peste hotare.

La sfarsitul anului trecut, comunitatea romaneasca din Spania numara peste 950.000 de persoane. Cele mai mari comunitati de romani din Spania: conationali in zona Madridului

Cel mai mare val de imigranti romani in Spania a fost inregistrat in 1999. De la cateva mii de rezidenti, comunitatea romaneasca din Spania a ajuns sa numere, zece ani mai tarziu, peste un milion.

Una dintre cele mai mari comunitati de romani din Spania este concentrata in zona capitalei Madrid, avand circa 185.000 de membri.

Astfel, romanii au populat masiv orase precum Coslada, Torrejon de Ardos, Alcala de Henares, San Fernando, Santa Eugenia si El Pozo. In randul celor mai mari comunitati de romani din Spanie este si cea formata la Arganda del Rey, oras situat la 20 de kilometri de Madrid. Cele mai mari comunitati de romani din Spania: conationali in zona Madridului

Alte regiuni unde romanii sunt ca la ei acasa sunt Valencia (135.000), Andaluzia (130.000), Catalonia (110.000), Castilla - La Mancha (96.000).

Cea mai vizibila insa este comunitatea din Castellon de la Plana (in zona nordica a Comunitatii Valenciene), unde cei 20.000 de romani stabiliti aici reprezinta peste 30% din populatia orasului.

Cele mai mari comunitati de romani din Spania. Ce muncesc romanii

Desi si-au capatat trista titulatura de "capsunari", multi romani din cele mai mari comunitati din Sp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro