Cele mai importante puncte din manifestul Podemos, partidul antisistem care a urcat in preferintele spaniolilor
Urmatoarea criza, cea pe care unele analize pe care le-am auzit la Bruxelles o definesc drept "sistemica si de final de ciclu", va testa rezistenta finala a vechilor structuri de putere, cu partidele lor traditionale si cu solutiile care, pe luna si an ce trece, propun plasturi (mai mult sau mai putin eficienti) pentru a acoperi faliile incipiente, dar niciodata (vedeti criza migrantilor) solutii reale la ansamblul constructiei europene. Sprijinirea unui sistem de salarii si pensii decente, cu un regim progresiv de impozitare in care cei care au mai mult sa plateasca mai mult, un sistem care sa penalizeze frauda fiscala si care sa rejecteze redundantele practicate acum fata de firmele cu profit, un sistem care sa vizeze impartirea locurilor de munca, inclusiv a muncii domestice si a activitatilor neplatite de ingrijire in familie.
>
venim noi / plecati voi, dar cu totii stim sa ne pregatim civilizat si politicos pentru urmatorul ciclu al puterii - cu mecanismul electoral bine pus la punct pentru a proteja interesele actorilor traditionali. Dar schimbarea sistemului pare a fi inevitabila, cel vechi fiind acuzat ca produce doar o stabilitate si un echilibru de fatada.
Urmatoarea criza, cea pe care unele analize pe care le-am auzit la Bruxelles o definesc drept "sistemica si de final de ciclu", va testa rezistenta finala a vechilor structuri de putere, cu partidele lor traditionale si cu solutiile care, pe luna si an ce trece, propun plasturi (mai mult sau mai putin eficienti) pentru a acoperi faliile incipiente, dar niciodata (vedeti criza migrantilor) solutii reale la ansamblul constructiei europene.
Foarte interesant este ca aceasta zbatere existentiala la nivel european survine la un sfert de secol de la caderea Zidului Berlinului, aproape deci de finalizarea ciclului de 30 de ani pe care il reprezinta o generatie.
Interesant pentru ca, identificabil in unele tari, apare o noua generatie de intelectuali care sa teoretizeze noul joc. Si, din nou, in tarile motorice ale Europei (dupa modelul exact oferit de relatia Europa-Rusia inceputului de secol XX) se iveste atat teoria noii structuri, cat si conceptualizarea mijloacelor revolutionare de a fi pusa in practica. Intelectualitate care, cumva, vrea sa se rascumpere moral sau, dimpotriva, vrea sa produca programe ale unei schimbari de substanta, odata cu depasirea optiunilor clasice, obsolete, oferite de ideologiile traditionale. Poate cel de dificl de de prognozat si, iata, acum, foarte usor de obtinut. Daca, timp de decenii, echilibrul institutionsl traditional eurpean a existat si a fost eficient pe balanta atat de covenabila dreapta (PPE)/stanga (socialisti).
Daca aceasta este descrierea de context, iata, spre edificator exemplu, manfestul PODEMOS, partidul-supriza al Spaniei, dezvolta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro