Cele mai friguroase primaveri din istoria Romaniei

Cele mai friguroase primaveri din istoria Romaniei

Primavara 2015 se dovedeste a fi una deosebit de capricioasa, cu temperaturi destul de scazute pana in prezent, dar la fel de bine putem aprecia ca avem parte de o primavara ploioasa, asa cum s-a caracterizat vremea in ultimele zile. Minima lunii aprilie s-a inregistrat in anul 1935, minus 5 grade Celsius la ses, in conditiile in care la munte, la statia de pe Varful Omu, s-au inregistrat in aprilie 1940 minus 26 de grade Celsius.

acum 60 luni (29 Mar 2015)

Primavara 2015 se dovedeste a fi una deosebit de capricioasa, cu temperaturi destul de scazute pana in prezent, dar la fel de bine putem aprecia ca avem parte de o primavara ploioasa, asa cum s-a caracterizat vremea in ultimele zile.

Desi ne aflam la finalul primei luni de primavara, meteorologii spun ca si in urmatoarele doua luni vremea se va mentine rece si ploioasa, aprilie fiind o luna cu temperaturi medii, care nu depasesc 10-12 grade, iar Sud-Estul tarii pare singura regiune mai ferita de ploi.

Minime de primavara

Cea mai friguroasa luna martie din istoria Romaniei s-a inregistrat in anul 1932, cand la Bucuresti s-au inregistrat minus 20 de grade Celsius.

Minima lunii aprilie s-a inregistrat in anul 1935, minus 5 grade Celsius la ses, in conditiile in care la munte, la statia de pe Varful Omu, s-au inregistrat in aprilie 1940 minus 26 de grade Celsius.

Pentru luna mai, in acelasi an 1935 s-a inregistrat o minima de minus 5 grade Celsius, iar la statia Vf.

Maxime istorice de primavara

Cea mai mare temperatura inregistrata pentru luna martie s-a produs in anul 1952, cand la statia Odobesti au fost inregistrate 32.8 grade.

Cea mai calduroasa luna aprilie a avut loc insa in anul 1985, la statia Bechet inregistrandu-se o temperatura maxima absoluta de 35.5 grade.

In fine, cea mai calduroasa luna mai a fost inregistrata in anul 1950, respectiv 40,8 grade Celsius la Statia Marculesti, in restul tarii maxima medie fiind de 34,5 grade Celsius.

Primaveri ploioase

Din istoricul precipitatiilor in Romania, se constata ca cea mai ploioasa luna de primavara este mai, cu o medie multianuala a precipitatiilor de 66,5 litri-mp.

In luna martie, media multianuale de precipitatii este de 34 litri/mp, in timp ce in luna aprilie ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro