Cele mai frecvente greseli gramaticale pe care le fac romanii: "Limba romana a ajuns sa fie vorbita intamplator"
- "vroiam" in loc de "voiam" - "sa aibe" in loc de "sa aiba" Va mai recomandam: Greseli gramaticale amuzante: "Vand castroni pe placul oricarei gospodine cu fund rotund, pentru batere eficienta" De ce basarabenilor li "se primeste" sa se felicite "cu sarbatoarea".
"Sunt convins ca majoritatea greselilor de exprimare se fac din cauza necunoasterii gramaticii, dar si din cauza neatentiei, cele doua se combina. Mai este si autosuficienta, multi spun si nu mai acorda atentie acestui detaliu", sustine profesorul de Limba Romana, Nicolae Bozbici.
Nicolae Bozbici ne-a ajutat sa identificam cele mai frecvente greseli de exprimare pe care le fac romanii:
- "care" si "pe care" - extrem de multi vorbitori nu stiu cand se foloseste "care" si "pe care".
- Acordul in grupul "al, a, ai, ale carui" - nu se prea face distinctia de gen in cazul acesta. De cele mai multe ori se foloseste forma de masculin si pentru feminin.
- "Eu continui" si "eu continuu", in acest caz gresesc pana si specialistii, ne dezvaluie Nicolae Bozbici. Pana in 2005 forma corecta era "eu continuu", iar ulterior, potrivit DOOM, forma corecta a devenit "eu continui", la fel ca forma de indicativ prezent, persoana a II-a singular.
- "ca si" - se foloseste cel mai adesea pentru a evita o cacofonie. Nicolae Bozbici spune ca vorbitorul se pazeste de o greseala si comite alta. Pentru a evita o cacofonie se foloseste de "si" care nu are ce sa caute acolo.
- Acuzativul folosit in loc de genitiv. De exemplu, intalnim: "Te spun la mama" si nu "Te spun mamei" sau "solzii la peste" si nu "solzii pestelui". In zona rurala din Bistrita-Nasaud, de exemplu, se foloseste termenul "bujala" in loc de canicula.
- Limba Romana sufera deformari date de alte limbi straine.
- "vroiam" in loc de "voiam"
- "sa aibe" in loc de "sa aiba" Va mai recomandam:
Greseli gramaticale amuzante: "Vand castroni pe placul oricarei gospodine cu fund rotund, pentru batere eficienta"
De ce basarabenilor li "se primeste" sa se felicite "cu sarbatoarea". Greseli de exprimare in spatiul dintre Prut si Nistru ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro