Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Unde au disparut comorile lor

Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Unde au disparut comorile lor

Pana in acest moment erau cunoscute mai multe tezaure de bratari de argint, de multe ori asociate cu monede antice, cu denari romani republicani, tetradrahme de tip thasian ori dyrrachian sau cu vesela de argint. "Rezultatul analizei capetelor ornate in relief ale spiralelor de aur, precum si ale celor de argint de acelasi tip, releva imaginea unui sarpe inaripat, cu bot de lup, asadar, un dragon. Descoperirea reprezinta si o confirmare a unui fapt documentat de-alungul timpului de generatii de arheologi, ca Sarmizegetusa, in ajunul cuceririi ei de catre romani, era un mediu cosmopolit, in care elitele regatului dacic erau capabile sa achizitioneze produse si servicii de foarte buna calitate", declara anul trecut dr. Din comoara vanduta apoi pe piata neagra a antichitatilor si recuperata in 2012 de statul roman, faceau parte un colier de aur cu pandantive, de 73 de grame, si doi cercei, unul de 13 grame si celalalt de 14 grame. Comorile au ajuns in Roma, o data cu alte prazi care au totalizat peste 160 de tone de aur si 300 de tone de argint.

acum 96 luni (22 Mar 2015)

Insa ceea ce ii incanta in cel mai inalt grad este impodobirea trupului cu bratari, colane, inele si gateala hainelor cu tot felul de aplice, nasturi si pandantive fixate pe stofe. Cei mai bogati au toate aceste podoabe de aur pur, precum tot de aur erau si vasele lor de zile mari", informeaza site-ul de specialitate enciclopedia-dacica.ro. Tezaurul cantareste aproape 13 kilograme si a fost scos la iveala de braconieri in perioada anilor 1990 - 2000, alaturi de alte obiecte valoroase. Potrivit anchetatorilor din dosarele comorilor dacice, exista alte 11 bratari spiralice din aur, scoase ilegal din tara de braconieri, care sunt pe cale de a fi repatriate.

"In cazul bratarilor dacice, diferenta de la 13 la 24 de piese se stie ca exista. Exista informatii, respectiv probe cu privire la unele dintre ele, exista imagini ale acestor artefacte, ele sunt puse in urmarire prin Interpol, sunt pe site-ul FBI-ului in Statele Unite si vom vedea cat de rapid vor fi localizate, unde vor fi localizate si apoi recuperate. Este o activitate laborioasa care va mai dura", declara recent procurorul general Augustin Lazar, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

"De circa 250 de ani, de cand se aduna sistematic descoperirile din epoca dacica, pe teritoriul Transilvaniei nu au fost scoase la iveala asemenea piese. Pana in acest moment erau cunoscute mai multe tezaure de bratari de argint, de multe ori asociate cu monede antice, cu denari romani republicani, tetradrahme de tip thasian ori dyrrachian sau cu vesela de argint. Aparitia acestor bratari reprezinta una din cele mai importante descoperiri arheologice, facute pe teritoriul tarii noastre in ultimii doua sute de ani. Sunt niste piese care, fara indoiala, au facut parte din obiectele aulice, de curte, ale regilor daci", concluziona cercetatorul Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie al Romaniei, in studiul "Concluziile examinarii bratarilor spiralice din aur descope... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro