Cele mai cunoscute carti inspirate de locuri din Romania. Cum a ajuns Jules Verne sa scrie Castelul din Carpati
"Castelul din Carpati" a fost publicat de Jules Verne in 1892, actiunea romanului petrecandu-se, in cea mai mare parte in Muntii Carpati din Transilvania. Cu aceasta ocazie ar fi cutreierat prin regiune mai multe saptamani si ar fi vizitat Castelul Colt, care a devenit sursa de inspiratie pentru romanul Castelul din Carpati.Scriitorul salajean Florin Horvath, el insusi autor de romane cu trimiteri istorice, spune, insa, ca localizarea actiunii nu are nicio legatura cu realitatea geografica.
"Castelul din Carpati" a fost publicat de Jules Verne in 1892, actiunea romanului petrecandu-se, in cea mai mare parte in Muntii Carpati din Transilvania. Actiunea este localizata in satul Werst (Veresti) din Transilvania, unde ciobanul Frik observa ca din ruinele cetatii baronului Rodolphe de Gortz, aflata undeva in zona trecatorii Vulcan, iese un fir de fum. Cetatea fusese abandonata in urma cu zeci de ani, iar localnicii banuesc ca a cazut prada fantomelor.
Simion Saveanu, unul dintre biografii lui Jules Verne, emite ipoteza ca scriitorul francez ar fi vizitat Romania inainte de a scrie "Castelul din Carpati" si ca, astfel, s-ar fi inspirat pentru poveste. In cartea "Pe urmele lui Jules Verne in Romania", biograful spune ca intre 1882 si 1884 Jules Verne ar fi fost in relatii intime cu o anume Luiza Muller, originara din Romania, mai precis din Homorod. La indemnul ei, ar fi facut o calatorie incognito cu o nava pe Dunare pana la Giurgiu, apoi cu trenul la Bucuresti si apoi la Brasov si, in final, la Homorod. Cu aceasta ocazie ar fi cutreierat prin regiune mai multe saptamani si ar fi vizitat Castelul Colt, care a devenit sursa de inspiratie pentru romanul Castelul din Carpati.Scriitorul salajean Florin Horvath, el insusi autor de romane cu trimiteri istorice, spune, insa, ca localizarea actiunii nu are nicio legatura cu realitatea geografica. "Ceea ce a conferit credibilitate lui Jules Verne - puterea lui de previziune stiintifica - este una. Este vorba despre "Dracula", celebrul roman al irlandezului Bram Stoker, care ar avea ca sursa de inspiratie actele de cruzime ale domnitorului roman Vlad Tepes. In carte, Dracula este un conte transilvan, stapan al unui castel ridicat undeva pe varf de stanca inalta. Avocatul englez "Jonathan Harker" vine din Londra ca sa cumpere castelul lui Dracula, dar nici un localnic nu are curaj sa se apropie de casa contelui. Acum remarca Haker dintii lungi, ascutiti, buzele rosii ale contelui, ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro