Cele mai cumplite marturii despre daci: "Sunt atat de barbari incat nici nu inteleg ce este aceea pace"

Cele mai cumplite marturii despre daci:

"Incep o opera bogata in dezastre, plina de batalii cumplite, de discordii si de rascoale si inspaimantatoare chiar in timp de pace: iliricul tulburat, neamurile sarmatilor si ale suebilor ridicate impotriva noastra, dacii ajunsi vestiti prin infrangerile noastre si ale lor. Le dau inima arcurile si tolbele lor pline cu sageti si caii lor in stare sa suporte curse oricit de lungi, deprinderea de a indura indelung setea si foamea si faptul ca dusmanul care i-ar urmari nu va gasi apa. Trimiterea solului se face astfel: cativa dintre ei, asezandu-se la rand, tin cu varful in sus trei sulite, iar altii apucandu-l de maini si de picioare pe cel trimis la Zamolxis, il leagana de cateva ori si apoi, facandu-i vant, il arunca in sus peste varfurile sulitelor.

acum 75 luni (2 Jan 2017)

Hr.) informa ca dacii erau primejdiosi pentru Imperiul Roman condus de Nero. "Incep o opera bogata in dezastre, plina de batalii cumplite, de discordii si de rascoale si inspaimantatoare chiar in timp de pace: iliricul tulburat, neamurile sarmatilor si ale suebilor ridicate impotriva noastra, dacii ajunsi vestiti prin infrangerile noastre si ale lor. S-au miscat si dacii, un neam care nu era niciodata de buna credinta, iar atunci si fara frica, deoarece fusese luata armata din Moesia. dar cand au aflat ca Italia arde in focul razboiului si ca toti se dusmanesc intre ei, au luat cu asalt taberele de iarna ale cohortelor si cavaleriei auxiliare si s-au facut stapani pe ambele maluri ale Dunarii. "De tine se tem dacii cei aspri si scitii ratacitori... Putin a lipsit ca Roma, sfasiata de lupte interne, sa fie nimicita de catre daci si etiopieni: acestia sunt de temut prin flota lor, iar aceia se pricep mai bine decat toti la aruncarea sagetilor. Hr.), exilat in tinutul Dobrogei de astazi, ii prezenta pe geti intr-un mod sumbru. "Tarmul stang este barbar si deprins cu pradaciunile lacome: omorul, macelurile si razboaiele sint vesnice aici. Cei mai multi oameni de pe aici nu se sinchisesc de tine, prea frumoasa Roma, si nu se tem de armele soldatului ausonic. Le dau inima arcurile si tolbele lor pline cu sageti si caii lor in stare sa suporte curse oricit de lungi, deprinderea de a indura indelung setea si foamea si faptul ca dusmanul care i-ar urmari nu va gasi apa. Se apara impotriva frigului napraznic cu piei de animale si cu pantaloni largi, iar fetele lor aspre sunt acoperite cu par lung", scria poetul roman.

Raboinicii din munti Istoricul Florus, din vremea imparatilor Traian si Adrian, afirma ca dacii nu intelegeau notiunea de pace. De acolo, sub conducerea regelui Cotiso, obisnuiau sa coboare si sa pustiasca tinuturile vecine, ori de cate ori Dunarea, inghetata de ger, isi unea malurile. Imparatul Augustus a hotarat sa indeparteze aceasta populatie, d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro