Cele mai cumplite epidemii si dezastre din istorie. "Moartea neagra", boala care a facut prapad in Europa

Cele mai cumplite epidemii si dezastre din istorie.

Boala transpiratiei a ramas in stare latenta timp de 23 de ani de la prima ei aparitie, si a revenit in 1508, fiind urmata apoi de alte manifestari in vara anilor 1517, 1528, 1551. Marea foamete din China (1876) A fost cea mai cumplita foamete din istoria umanitatii, cauzata de o seceta care s-a abatut asupra provinciilor din nordul Chinei in anii 1876-1878 si care a produs intre 9 si 13 milioane de decese. Organizatia Mondiala a Sanatatii estima ca in 2006 au sfarsit din cauza urmarilor acestei boli circa 2,9 milioane de persoane, numarul celor infectati pe plan mondial apropiindu-se de 40 de milioane.

acum 73 luni (18 Dec 2016)

In doar patru ani, boala a ucis peste 75 milioane de oameni, adica o treime din numarul locuitorilor Europei. Daca pentru contemporanii sai, "Moartea Neagra" a fost un mister, dupa secole, teoria cea mai larg acceptata este cea conform careia a fost vorba despre o pandemie de ciuma. Fixati de blana sobolanilor, puricii sareau pe gazdele umane ori de cate ori aveau ocazia, si transmiteau prin intepatura boala produsa de bacteria Yersinia pestis. Toate trei atacau sistemul limfatic al organismului, provocand umflarea glandelor, ameteala puternica, dureri de cap, febra, voma si dureri ingrozitoare in incheieturi. Marea epidemie de gripa

Marea epidemie de gripa a cunoscut doua valuri, cel dintai izbucnind la inceputul anului 1918, iar al doilea, in vara aceluiasi an, dupa ce virusul a suferit mutatii. A aparut pentru prima data in localitatea San Sebastian din Spania, de unde si numele de "Gripa spaniola" dat in mod eronat dat bolii. Gripa nu s-a limitat la o singura tara, astfel ca pana in primavara lui 1919, cand s-a stins, atacase cea mai mare parte a Europei si tot teritoriul Statelor Unite, lasand in urma circa 40 de milioane de morti. Simptomele bolii includeau stare de slabiciune extrema, febra, dureri de cap, oboseala generalizata, tuse severa, voma. Desi au existat numeroase teorii in jurul originii si naturii misterioasei boli, cercetatorii nu au putut stabili foarte clar care a fost focarul initial al pandemiei de proportii apocaliptice. Epidemia de variola din Mexic (1520)

Variola a fost adusa pe continentul nord-american in 1519, de catre unul dintre sclavii conquztadorului Hernando Cortes, infectat cu virusul acestei boli, dar imun. Contactul cu aztecii a declansat, insa boala, si a dus la moartea a aproximativ 4 milioane de nativi lipsiti de orice aparare biologica. Boala engleza a transpiratiei (Anglia, 1485-1551)

Cunoscuta si ca "sudoarea engleza", maladia a cuprins Europa Occidentala, in special Anglia, in perioada 14... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro