Cele mai controversate propuneri de modificare a legilor Justitiei: Toader il scoate pe Iohannis din procesul de numire a procurorilor-sefi, DNA nu mai poate ancheta magistrati. Reactia Presedintiei: Atac asupra statului de drept!
respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independentei Justitiei, de numire a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunere agreata si de MCV, constand intr-o procedura de selectie transparenta a candidatilor, realizata de catre CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justitiei, numirea fiind facuta de presedintele Romaniei. Platforma Romania 100, condusa de Ciolos: Independenta justitiei, pusa in pericol de PSD-ALDE, prin pachetul de modificare a legilor Justitiei Platforma Romania 100 atrage atentia ca pachetul de modificare a legilor Justitiei propus de ministrul Tudorel Toader va afecta grav independenta justitiei si echilibrul puterilor in stat.
In lunga lista de modificari pe care guvernul PSD-ALDE, prin ministrul Justitiei Tudorel Toader, vrea sa le aduca la legile Justitiei, cateva au conotatii politice si ar putea aduce controlul PSD asupra magistratilor.
UPDATE 16.10: Presedintele Klaus Iohannis a calificat propunerile Ministerului Justitiei drept atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie.
"Daca acest amalgam de masuri va fi asumat de Guvern si aprobat de Parlament, eforturile Romaniei de mai bine de 10 ani vor fi anulate si justitia se va intoarce in timp, intr-o epoca in care era subordonata politicului", atrage atentia Administratia Prezidentiala.
Lista celor mai controversate modificari:
- Procurorul general, adjunctul acestuia si seful DNA vor fi numiti la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani. Procedura de numire in functiile de conducere la ICCJ se pastreaza, in sensul ca presedintele ICCJ se numeste de catre presedintele Romaniei, dar va fi modificata in sensul ca propunerea sa nu o mai faca plenul CSM, ci Sectia pentru judecatori.
- "Apare inca o Directie speciala in Ministerul Public, cu competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de magistrati", a declarat Tudorel Toader.
REACTII, dupa propunerile anuntate de Ministerul Justitiei
Parchetul General spune ca nu a stiut despre modificarile MJ:
" Ministerul Public a luat act cu suprindere si ingrijorare de modificarile anuntate de ministrul Justitiei si asupra carora procurorii nu au fost consultati in prealabil. respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independentei Justitiei, de numire a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunere agreata si ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro