Cele mai controversate mituri despre gravide si proaspete mamici, analizate de medici

Cele mai controversate mituri despre gravide si proaspete mamici, analizate de medici

Perioada de sarcina, lauzie si alaptare reprezinta pentru toate tinerele care trec prin acest proces, dar si pentru partenerii lor, una plina de transformari. Modificarile hormonale se suprapun oboselii acumulate dupa nastere, de atentia pe care nou-nascutul o impune, dar si al modificarilor de anatomie ale vaginului in cazul nasterii natural si a modificarilor de volum (ingrasarea) care duc la o scadere a stiemi de sine. Chilotii din dantela sunt la fel de nesanatosi Cat de des ar trebui, de fapt, sa faca sex femeile: cum le este afectat organismul de abstinenta si de ce sexul in exces ascunde o problema grava Omul este singura fiinta care face sex din placere, nu doar pentru a procrea.

acum 95 luni (14 Jan 2016)

Perioada de sarcina, lauzie si alaptare reprezinta pentru toate tinerele care trec prin acest proces, dar si pentru partenerii lor, una plina de transformari. In ciuda volumului urias de informatii oferit pe internet sau de zecile de carti editate in ultimii ani, multe cupluri preiau si transmit mituri despre aceasta etapa a vietii, parte din ele total gresite.

Doctorul Adina Boca (foto jos), medic primar obstetrician, a explicat, pentru "Adevarul", cat adevar si cata superstitie se regasesc in cele mai mari mituri despre femeia care alapteaza, dar si despre gravide. Pentru majoritatea femeilor, spun medicii, perioada de sarcina se suprapune cu un libidou exacerbat. "Nu este o regula pentru toate gravidele dar, de obicei, nu exista interdictii privind contactul sexual chiar si in ultimele luni de sarcina. Sexul nu este recomandat gravidelor doar in anumite situatii, in rest, tine de decizia personala", spune dr. Viata de cuplu poate fi afectata in primele luni dupa nastere din cauza modificarilor survenite. "Scade cantitatea de hormoni (estrogen si progesteron) si creste cantitatea de prolactina, hormonul care stimuleaza lactatia si care efect inhibitor asupra libidoului.

Modificarile hormonale se suprapun oboselii acumulate dupa nastere, de atentia pe care nou-nascutul o impune, dar si al modificarilor de anatomie ale vaginului in cazul nasterii natural si a modificarilor de volum (ingrasarea) care duc la o scadere a stiemi de sine. Alimentatia este deosebit de importanta in aceasta perioada dar mitul potrivit caruia femeia trebuie sa manance de doua ori mai mult este fals. "In aceste perioade, pacienta trebuie sa aiba un aport suplimentar de 500 kilocalorii, dar nu trebuie sa manance cat pentru doi. Reducem din lipide si carbohidrati si crestem cantitatea de fructe, legume si proteine. Gravida are tendinta de a manca mai multe dulciuri din cauza scaderii glicemiei in lunile de sarcina si atunci ajunge sa se... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro