Cele mai ciudate leacuri babesti pe care nu ai avea curajul sa le testezi: broasca pisata pentru stomac

Cele mai ciudate leacuri babesti pe care nu ai avea curajul sa le testezi: broasca pisata pentru stomac

* Untul delemn in care se tinea o soparla era folosit pentru boala de galci (amigdalita) * Pestele (mantusul) era bun pentru scrofule (umflaturi la gat) * Gusterul taiat in luna lui mart cu o moneda de argint era intrebuintat la boalele de gat. * Pielea de pe ranza gainii, uscata si pisata, se da de baut cu apa proaspata barbatului care are probleme cu incontinenta urinara ("oprirea udului la barbat") Animale folosite in farmece si vrajitorii: Cele mai intrebuintate animale la farmece de deochi, de dragoste ori alungarea ploii cu piatra erau broasca, liliacul, ariciul, gatlejul de lup ori pielea de sarpe.

acum 75 luni (1 Jul 2015)

Cand medicina era o stiinta necunoscuta, iar vindecarea bolnavilor venea de la vraci, vrajitoare ori moase, leacurile asa-zis babesti erau la mare cautare.

Retetele remediilor babesti, considerate miraculoase in epoca medievala, nu erau cunoscute de oricine, ci numai cativa vraci stiau combinatia si gramajul si transmiteau retetele doar din tata-n fiu, nefiind divulgate strainilor niciodata.

O parte din leacurile babesti au fost considerate ciudate chiar si in urma cu 100 de ani. Topul leacurilor babesti ciudate:

* Franturi din oasele cateilor spintecati de vii erau puse pe oase pentru a alunga durerea (leac cules din Tatarusi-Suceava).

* Ranile la picioare erau tratate tot cu pui de caine abia fatat, spintecat si pus pe plaga (Carligi-Neamt).

* Broasca pisata si amestecata cu lapte, usturoi si pacura era folosita pentru vitele bolnave, iar zeama de broasca testoasa era leac pentru "boale de stomac".

* Untul delemn in care se tinea o soparla era folosit pentru boala de galci (amigdalita)

* Pestele (mantusul) era bun pentru scrofule (umflaturi la gat)

* Gusterul taiat in luna lui mart cu o moneda de argint era intrebuintat la boalele de gat.

* Ariciul si bursucul fiert in unt de lemn - pentru reumatism, broastele taiate in doua - pentru boale de gat, iar pielea de iepure pentru junghiuri.

* Tifosul era tratat in Iasi cu porumbei taiati in doua, altfel nu erau de leac

* In zona Roman, frigurile erau tratate cu piele de nevastuica. Alt leac pentru friguri era fierea de porc.

* Pielea de pe ranza gainii, uscata si pisata, se da de baut cu apa proaspata barbatului care are probleme cu incontinenta urinara ("oprirea udului la barbat") Animale folosite in farmece si vrajitorii:

Cele mai intrebuintate animale... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro