Cele mai bune restaurante romanesti din Bucuresti
Aceste feluri de mancare, unele greu de facut, e drept, au disparut repede chiar si din meniurile fostelor mari restaurante comuniste, inlocuite fiind de modele zilei, bucataria italiana, indeosebi, si de alte mancaruri de facut cu munca putina, odata cu aparitia semipreparatelor de la supermarket. Stradaniile catorva dintre aceste restaurante de a pastra, cat se poate, autenticitatea mancarurilor traditionale romanesti si de munci mai mult la ele in bucatarie sunt vizibile si au fost apreciate de noi de fiecare data: Vatra Neamului din Balotesti, desigur, Restaurantul Voievodal Baneasa, apoi Doi Cocosi, Torna Fratre, Caru cu Bere, Golden Blitz, Casa Romaneasca de la Otopeni, si mai noul Zarand, din Piata Operei, nu in ultimul rand. Kera Calita de la Jaristea si Alexandru Consulea de la Zexe fac mari eforturi sa redea vechea bucatarie boiereasca burtilor bucurestene, insa cred ca vor avea putini discipoli, e de munca acolo, nu gluma, si eforturile sustinute nu mai sunt la moda, asta se poarta din ce in ce mai putin astazi, asa ca descoperirile si restituirile vor ramane tot in restaurantele lor, fara indoiala.
>
Pana in noiembrie 2017, restaurantele cu specific romanesc se imparteau in trei categorii: bucatarie traditionala romaneasca, marea majoritate, bucatarie urbana romaneasca si bucatarie (veche) boiereasca.
De cand cu Internetul, cu avalansa de emisiuni despre mancare, bucatarie si gatit din televizoare si cu marketingul agresiv al supermarketurilor, in special, bucataria urbana romaneasca s-a amestecat ireversibil cu bucataria urbana globala, "bucataria de Internet", cum i se mai spune. Asa ca de acum inainte nu o mai consideram ca o ramura a bucatariei romanesti si nu mai vorbim despre ea. Zexe a si primit de la noi premiul Restocracy pentru cel mai bun restaurant romanesc din Bucuresti in 2017, de altfel. Si Casa Doina se mai apropie putin de aceasta zona, insa la ei meniul e cam amestecat, nu are o pozitionare atat de clara ca acestea doua, asa ca nu-l (o) includem in categorie.
Au mai fost restaurante cu incercari de bucatarie romaneasca boiereasca, unele chiar foarte reusite, cum ar fi Zahana 33 si Palatul Stirbey, insa primul a inchis de tot, iar al doilea a carmit-o spre specific italienesc si international de cand l-au adus chef pe Antonio Passarelli.
Si au mai fost cateva cu mancaruri romanesti mai sofisticate din vremuri trecute, cele cateva restaurante mari comuniste, care au mai dus-o o scurta vreme si dupa Revolutie: Selectul, in primul rand, dar si cele de la marile hoteluri. Acestea au continuat o parte din traditia gastronomica aristocratica interbelica prin cativa bucatari batrani care au trait in acele timpuri si care au apucat sa mai transmita cate ceva si urmatoarelor generatii.
Aceste feluri de mancare, unele greu de facut, e drept, au disparut repede chiar si din meniurile fostelor mari restaurante comuniste, inlocuite fiind de modele zilei, bucataria italiana, indeosebi, si de alte mancaruri de facut cu munca putina, odata cu aparitia semipreparatelor de la supermarket. E o bucatarie primara, c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro