Cele mai bune carti ale anului 2015: solidul "Solenoid" al lui Mircea Cartarescu si un roman-surpriza,"Jocul si fuga", de Nicolae Breban
Text de Paul Cernat Pe lista mea n-o sa figureze nici unul dintre best-seller-urile politice ale acestui an (de la presedintele Klaus Iohannis la Mugur Ciuvica). Singur printre canonici, publicata de tanarul critic Cosmin Borza la Editura Art, temeinic documentata O istorie a Cenaclului de Luni realizata de Daniel Puia-Dumitrescu (Editura Cartea Romaneasca), o abordare colectiva inedita a gindirii romanesti de stinga, de la Gherea la Pavel Campeanu, realizata de Alex. Curtezane, concubine si amante celebre de Ian Graham, tradus de Ciprian Siulea la Polirom, tot la Polirom - primul volum din opera poetica a lui Paul Celan (traducerea George State) si noul roman al lui Harper Lee Du-te si pune un strajer de Harper Lee, in traducerea Ariadnei Ponta, plus volumul lui Marc Blyth, Austeritatea.
Text de Paul Cernat
Pe lista mea n-o sa figureze nici unul dintre best-seller-urile politice ale acestui an (de la presedintele Klaus Iohannis la Mugur Ciuvica). M-au atras, in 2015, mai ales cartile de critica, istorie si teorie literara, ca si cele de teorie culturala, de istorie sociala si intelectuala. Fara a face ierarhizari, pentru ca nu pot compara mere cu pere, semnalez citeva aparitii care mi se par nu doar importante, ci si excelente in domeniul lor: o reevaluare spectaculoasa a interbelicului romanesc intreprinsa de tinarul sociolog Ionut Butoi: Mircea Vulcanescu. un must al profesorului Mircea Anghelescu, Lana de aur. Un geniu din secolul 18, Editura Nord Sud, realizata de Dan Gradinaru. Singur printre canonici, publicata de tanarul critic Cosmin Borza la Editura Art, temeinic documentata O istorie a Cenaclului de Luni realizata de Daniel Puia-Dumitrescu (Editura Cartea Romaneasca), o abordare colectiva inedita a gindirii romanesti de stinga, de la Gherea la Pavel Campeanu, realizata de Alex. Teoria si practica marxistilor romani, Editura Tact, si studiul Traditii la superoferta de
Florin Dumitrescu, o analiza revelatoare si savuroasa a mentalitatilor romanesti postcomuniste din unghiul publicitatii alimentare. In fine, dar nu in ultimul rind, come back-ul editorial al criticului Mircea Martin, cu Radicalitate si nuanta, Editura Tracus Arte.
Nu pot sa nu mentionez - desi sunt, ca sa zic asa, personal implicat, asadar in conflict de interese - primele 7 volume din proiectul colectiv Cronologia vietii literare romanesti (1990-2000), un travaliu documentar de mii de pagini, la Editura Muzeului National al Literaturii Romane. Mica trilogie a marginalilor de Vasile Ernu, Editura Polirom, un roman excelent al lui Octavian Soviany, Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Romaneasca, solidul Solenoid al lui Mircea Cartarescu.
De asemenea, cateva romane de neignorat ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro