Cele mai amuzante superstitii ale romanilor: de ce nu trebuie sa te speli pe par martea si ce inseamna daca versi cafeaua

Cele mai amuzante superstitii ale romanilor: de ce nu trebuie sa te speli pe par martea si ce inseamna daca versi cafeaua

Considerate de unele mirese pure inventii, de altele Biblia pentru o viata fericita pana la adanci batraneti, superstitiile legate de nunta sunt si ele din ce in ce mai numeroase. Se spune ca cine se casatoreste in luna mai va regreta toata viata, caci aceste casnicii se termina la fel de repede precum se scutura petalele florilor de primavara.

acum 86 luni (8 Jan 2016)

Tot legata de mancarimi este si superstitia conform careia, daca te manana palma, iei bani.

Nici piciorul nu a scapat de superstitii, astfel ca, unii romani cred in ideea ca, daca te mananca talpa faci drum. Se spune ca daca cosi imbracat cu haina pe care o cosi trebuie sa tii o ata in gura ca sa nu iti cosi mintea. De asemenea, bunicii spun ca, atunci cand sugiti, inseamna ca te pomeneste cineva.

Considerate de unele mirese pure inventii, de altele Biblia pentru o viata fericita pana la adanci batraneti, superstitiile legate de nunta sunt si ele din ce in ce mai numeroase.

Se spune ca cine se casatoreste in luna mai va regreta toata viata, caci aceste casnicii se termina la fel de repede precum se scutura petalele florilor de primavara. Superstitia este cunoscuta inca de pe vremea romanilor, dar nu a fost luata in serios pana acum de slujitorii Domnului, care cred ca mirii trebuie sa tina cont doar de canoanele bisericesti atunci cand stabilesc data nuntii. Mai multi nuntasi, pe ascuns, si feriti de privirile mirelui si ale nasilor, rapesc mireasa si o duc intr-un loc stiut numai de ei. De aceea, daca furtul are loc pana in ora 12, nasul este cel care plateste rascumpararea, iar dupa aceasta ora mirele este cel responsabil.

Tot la capitolul superstitii amuzante regasim si aruncarea pantofului vechi dupa cel care pleaca din casa, in semn de noroc.

Alte superstitii respectate cu sfintenie de unii romani: Nu te speli pe par martea pentru ca ai ghinion si nu ai voie sa speli rufe sambata pentru ca dai apa la morti. Cei care se saruta si se imbratiseaza peste prag se despart. Daca rastorni mamaliga si faci o gaura in mijloc sau daca iti prinzi parul si uiti o suvita libera pleci la drum lung. Daca scapi tacamurile pe jos inainte de masa va veni un musafir flamand la masa.

Va mai recomandam si BISTRITA "Descantatoarele", intre vindecatoare si unelte ale Diavolului. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro