Cele 3 momente "uitate" din noiembrie '89, care au prefigurat Revolutia din decembrie

Cele 3 momente

Adrian Kali, profesor de istorie la Liceul de Informatica In 23 septembrie, la sfarsitul concertului sustinut de trupa Pro Musica, la festivalul Tim Rock, s-a scandat "Jos Ceausescu!" Bucuria lui Sabau si Lacatus la meciul cu Danemarca Protestul de la UMT: Au blocat usile cu electrozi Cu cateva zile inainte de congresul al XIV-lea al PCR, la Uzinele Mecanice (UMT), cea mai mare intreprindere din oras, cu peste 10.000 de angajati, un nucleu de muncitori au pornit o demonstratie impotriva realegerii lui Ceausescu. Intre orele 10.30 si 11.20 au fost blocate toate usile, cu electrozi, cu suruburi, unii sefi de sectie si secretari de partid facand de paza l ausi.

acum 74 luni (27 Dec 2017)

Atmosfera din ultimii ani de comunism-ceusist a fost apasatoare.

La Timisoara au fost inregistrate pe tot parcursul anului 1989 numeroase forme de protest ale localnicilor, extrem de periculoase pentru securitatea lor personala. De exemplu, in august-septembrie, tanarul muncitor Adrian Kali si cativa prieteni de-ai lui s-au apucat sa scrie slogane anticeausiste pe peretii unor fabrici din oras. "Initial, am desenat pe coli de hartie secera si ciocanul, care erau taiate. Apoi am trecut la vopsea, cu un coleg de serviciu. Am mai facut ceva: am rupt din reviste paginile cu chipul lui Ceausescu, am desenat pe el niste gratii, si apoi le-am lipit pe ziduri cu pasta de dinti. A mers aproximativ doua luni", rememoreaza acum Adrian Kali, in prezent profesor de istorie la Liceul de Informatica din Timisoara. A doua zi, la prima ora, grupuri de muncitori stregeau urmele "vandalismului". Vopseaua era de proasta calitate, dar nu mai puteai sa cureti dupa. Au mai fost si altii.

Zidurile s-au umplut de mesaje revolutionare Foto Nicu Cherciu

Interesant este ca Adrian Kali in 15 decembrie 1989 era deja la manifestatia din in fata casei pastorului Tokes Laszlo. "In 17 m-au impuscat in timp ce eram intr-un grup de demonstranti, la podul Decebal. Am fost nimerit de doua gloante.

Adrian Kali, profesor de istorie la Liceul de Informatica

In 23 septembrie, la sfarsitul concertului sustinut de trupa Pro Musica, la festivalul Tim Rock, s-a scandat "Jos Ceausescu!" La acest concert a fost si Adrian Kali.

"Zona Iosefin, acolo unde a fost si biserica lui Tokes, era contaminata de rockeri anticomunisti. Au mutat Tim Rockul in aer liber, pentru ca pana atunci era la Sala Olimpia", a mai afirmat Kali. Revolta dupa meciul calificarea Romaniei la Mondialul din Italia In 15 noiembrie 1989, nationala de fotbal a Romaniei a castigat meciul cu Danemarca (cu scorul de 3-1) si s-a calificat la Campionatul Mondial din Italia. Perfo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro