Cele 13 porunci ale lui Dacian Ciolos

Cele 13 porunci ale lui Dacian Ciolos

"Amendarea, de urgenta, a legislatiei electorale cu stabilirea a doua tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numarului de semnaturi pentru independenti, posibilitatea asocierii unor independenti pe liste pentru consiliile locale", se arata in capitolul intitulat "Democratie si reprezentativitate". Insa masura propusa de Ciolos, desi ceruta de protestatari, este greu de pus in practica, pentru ca partidele mari - PSD si PNL - au batut palma in primavara pentru alegeri locale intr-un singur tur de scrutin, strict din interes electoral: social-democratii si liberalii au un numar foarte mare de primari inca din vremea USL, iar alegerile intr-un singur tur de scrutin ii avantajeaza clar pe primarii deja in functie.

acum 50 luni (17 Nov 2015)

Premierul Dacian Ciolos a publicat programul de guvernare, ieri, in ziua in care ministrii propusi au fost audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului. "Acest Guvern nu poate si nu isi va asuma sa se angajeze pe toatw fronturile de reforma in societatea romaneasca. Dar ceea ce isi asuma acest Guvern e un set de masuri concrete, limitate ca numar, dar cu impact si relevanta sistemica, pentru care intentioneaza sa dea seama la final de mandat fata de fortele politice si fata de societate", se arata inca din startul programului.

In setul de masuri, Dacian Ciolos promite modificarea din temelii a legislatiei electorale. "Amendarea, de urgenta, a legislatiei electorale cu stabilirea a doua tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numarului de semnaturi pentru independenti, posibilitatea asocierii unor independenti pe liste pentru consiliile locale", se arata in capitolul intitulat "Democratie si reprezentativitate". Insa masura propusa de Ciolos, desi ceruta de protestatari, este greu de pus in practica, pentru ca partidele mari - PSD si PNL - au batut palma in primavara pentru alegeri locale intr-un singur tur de scrutin, strict din interes electoral: social-democratii si liberalii au un numar foarte mare de primari inca din vremea USL, iar alegerile intr-un singur tur de scrutin ii avantajeaza clar pe primarii deja in functie. Singura varianta prin care s-ar putea modifica legea ar fi o ordonanta de urgenta promovata de Guvern, insa acest scenariu a fost deja criticat de liderul PSD Liviu Dragnea.

A renuntat la alegeri comasate

Initial, Dacian Ciolos a gandit o reforma electorala mult mai ampla, "un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani si alinierea datelor pentru alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare si locale in scopul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro