Celalalt Sadoveanu: povestea scriitorului iubit si parasit de o mare actrita a teatrului romanesc

Celalalt Sadoveanu: povestea scriitorului iubit si parasit de o mare actrita a teatrului romanesc

La finele anilor 1890, chirurgul se stabileste la Constanta, unde conduce si reorganizeaza spitalul, studiind in acelasi timp efectele curei balneare de la Marea Neagra si de la lacul Techirghiol asupra diferitelor afectiuni. Haig Acterian, director al Teatrului National din Bucuresti si coleg de liceu cu Mircea Eliade, a fost acuzat ca i-a permis poetului Radu Gyr sa tina o cuvantare de la balcon la 21 ianuarie 1941, moment care a fost tragaciul pentru vanatoarea legionarilor de catre regimul Ion Antonescu. Pe aceeasi tema: Iubirile lui Jeni Acterian, marturisite in "Jurnalul unei fete greu de multumit" FOTO Cella Serghi, vesnic indragostita de Camil Petrescu si de mare

acum 50 luni (5 Feb 2016)

Tatal viitorului scriitor si om de teatru era dr. La finele anilor 1890, chirurgul se stabileste la Constanta, unde conduce si reorganizeaza spitalul, studiind in acelasi timp efectele curei balneare de la Marea Neagra si de la lacul Techirghiol asupra diferitelor afectiuni. Isi aduce familia la Constanta, care devine orasul de suflet al unicului sau copil.

Micul Iancu Leonte invata la Liceul Mircea cel Batran, iar dupa absolvirea gimnaziului parintii il trimit la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti pentru a-si continua studiile. Tanarul urmeaza Dreptul, apoi Literele, si se intoarce la Constanta, unde infiinteaza in anul 1921 cenaclul Poesis, la un an dupa moartea tatalui sau.

"La Constanta, viitorul scriitor a locuit in vila construita de tatal sau pe strada Dimitrie Sturdza, astazi strada Revolutiei de la 22 Decembrie 1989. El avea astfel posibilitatea sa stea la malul marii si sa se lase influentat de starile ei", relateaza dr. Se casatoreste cu actrita Maria Barsan, careia el avea sa-i dea numele de scena cu care a devenit faimoasa si ca regizoare: Marietta Sadova (1897-1981). Casnicia lor s-a destramat, insa, din cauza navalnicei pasiuni pe care Marietta a facut-o pentru Haig Acterian, un stralucit om de teatru din Constanta, fratele scriitorului Arsavir Acterian si al lui Jeni Acterian, autoarea cartii "Jurnalul unei fete greu de multumit". Sadoveanu, parasit pentru omul de teatru Haig Acterian

Marietta si Haig s-au casatorit, dar mariajul a fost intrerupt brutal de represiunea asupra miscarii legionare, careia sotii ii erau simpatizanti. Haig Acterian, director al Teatrului National din Bucuresti si coleg de liceu cu Mircea Eliade, a fost acuzat ca i-a permis poetului Radu Gyr sa tina o cuvantare de la balcon la 21 ianuarie 1941, moment care a fost tragaciul pentru vanatoarea legionarilor de catre regimul Ion Antonescu.

Marietta Sadova Sursa foto HistoriaCiteste intreg articolul pe adevarul.ro