Cel mai vechi mormant al unei capetenii a gotilor de pe teritoriul Romaniei a fost gasit la Galati. Are peste 1.600 de ani
Sapaturile facute de arheologi, in primavara lui 2018, in locul din orasul Galati unde, in urma cu 43 de ani, fusesera descoperite o serie de artefacte ce pareau sa fie de origine romana, s-au soldat cu o uriasa surpriza. Potrivit arheologului Gabriel Juganaru (cel care conduce sapaturile, din partea Muzeului de Istorie din Galati), mormantul este partial distrus de excavatiile din 1974 (facute de muncitorii care voiau sa construiasca acolo un bloc), insa au fost gasite numeroase elemente care-i confirma autenticitatea, vechimea (peste1.600 de ani), precum si faptul ca ar fi cel mai vechi mormant de acest fel de pe teritoriul Romaniei. In camera mare un decor continuu format dintr-o banda de doua linii paralele, cu vopsea de culoare rosie, in doua locuri la intervale regulate s-a gasit un chenar, tot cu vopsea rosie, in mijlocul caruia eru patru puncte in forma de cruce (fara legatura cu simbolistica crestina), iar in camera mica de asemenea o banda continua de circa 10 cm, tot de culoare rosie.
Sapaturile facute de arheologi, in primavara lui 2018, in locul din orasul Galati unde, in urma cu 43 de ani, fusesera descoperite o serie de artefacte ce pareau sa fie de origine romana, s-au soldat cu o uriasa surpriza.
Cercetatorii - care au reluat sapaturile intrerupte in anul 1974 - au concluzionat ca, de fapt, constructia descoperita la sase metri sub pamant nu se afla, asa cum se credea initial, un cavou roman, ci un mormant hypogeu (adica subteran) in care se mai afla inca o parte dintre osemintele unei mari capenii a gotilor.
Potrivit arheologului Gabriel Juganaru (cel care conduce sapaturile, din partea Muzeului de Istorie din Galati), mormantul este partial distrus de excavatiile din 1974 (facute de muncitorii care voiau sa construiasca acolo un bloc), insa au fost gasite numeroase elemente care-i confirma autenticitatea, vechimea (peste1.600 de ani), precum si faptul ca ar fi cel mai vechi mormant de acest fel de pe teritoriul Romaniei.
"De regula acest tip de morminte, cel putin in Scitia, zona invecinata, erau orientate est-vest, si erau familiale, in sensul ca adaposteau pana la cateva zeci de defuncti. Plecand de la orientarea mormantului, de la modul in care a fost decorat, de la faptul ca a fost individual, il consideram unicat in Romania.
Conform datelor, monumentul este un amestec de civilizatii, fiind prezente atit elemente imprumutate de la romani, dar si de la goti sau sarmati, iar toate acestea trebuie argumentate stiintific. "Lucrarile de cercetare arheologica sunt aproape finalizate in sensul ca a fost conturat atat la interior, cat si la exterior intregul mormant Hypogeu, o constructie subterana, cu doua incaperi pastrate, care adapostea, probabil, un personaj de rang inalt, cu o functie militara", a mai spus arheologul. Pe de alta parte, a gazduit un singur defunct, ceea ce iarasi ridica semne de intrebare deoarece asemenea morminte erau d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro