Cel mai scump condiment din lume este cultivat intr-o comuna din Gorj. Kilogramul se vinde cu 8.000 de euro

Cel mai scump condiment din lume este cultivat intr-o comuna din Gorj. Kilogramul se vinde cu 8.000 de euro

Supranumit si "aurul rosu", pentru ca este cel mai scump aliment din lume, cultura de sofran se intinde, deocamdata, pe o suprafata de 1.000 de metri patrati. Pretul la care se vinde in Spania este de 8.000 de euro kilogramul si in Europa ajunge si la 14.000 de euro, iar in SUA ajunge la 25.000 de dolari. Si Ioana Cucaila a lucrat si ea la plantatia de sofran si s-a indragostit de aceasta planta: "Planta asta este de o frumusete rara. Acesta isi doreste ca toate terenurile de deal din comuna care nu sunt muncite sa fie pline de sofran si mur: "Cooperativa a fost facuta pentru a fi un exemplu de succes.

acum 83 luni (1 Nov 2016)

In comuna gorjeana Bustuchin a fost infiintata prima plantatie de sofran din Romania. Supranumit si "aurul rosu", pentru ca este cel mai scump aliment din lume, cultura de sofran se intinde, deocamdata, pe o suprafata de 1.000 de metri patrati. Planta a fost cultivata de catre spaniolul Aparicio Guzman, cel care a fondat, cu ajutorul primarului localitatii, Ion Ciocea, si singura cooperativa agricola din Gorj. Fiecare a venit in cadrul cooperativei cu o anumita suprafata de teren, pe care o cultiva si o munceste singur. Cea mai mare parte dintre membrii cooperativei au optat pentru cultura de mur (arbustul care produce mure), pentru ca investitia este mai mica, iar Aparicio Guzman a cultivat sofran si mur pe terenul ramas in urma fabricii dezafectate.

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, in mijlocul culturii de sofran FOTO Alin Ion

"I-am dat tot aportul in acest proiect, dar birocratia din Romania a facut ca infiintarea acestei cooperative sa dureze cam doi ani, pentru ca nu prea se cunosteau multe lucruri despre aceasta forma de asociere. Din cooperativa agricola fac parte 44 de persoane, dintre care patru sunt spanioli, printre ei numarandu-se si presedintele cooperativei de sofran din Spania, care a venit in vara acestui an si, cu ajutorul localnicilor, a cultivat sofranul in Bustuchin. Este cooperativa agricola de gradul doi, pentru a se putea asocia si persoane juridice. Inainte de a incepe sa cultive, cooperativa intocmeste precontracte, pentru ca se cunoaste, estimativ, cantitatea care se va recolta. S-au incheiat astfel de intelegeri cu lanturi de magazine din Spania, Italia si Germania", spune Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

Vrea sa ajunga la o productie de doua kilograme de sofran Aparicio Guzman a plantat sofran, in urma cu un an, in mod experimental, pe o suprafata mica de teren. Cultura s-a adaptat foarte bine si, in aceasta vara, a cultivat peste 1.000 de metri patrati. Am facut un experiment si am vazut ca a fost ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro