Cel mai mare viscol: 4.000 de oameni au murit dupa ce un strat de opt metri de zapada a acoperit vestul Iranului
Conform rapoartelor Associated Press, salvatorii, care au ajuns in satul Sheklab, au fost nevoiti sa sape timp de doua zile in stratul gros de zapada ce ajungea la o inaltime de opt metri. (...) Cel putin 4.000 de sateni din zona Ardekan sunt blocati sub o zapada ce depaseste in unele locuri opt metri", scriau jurnalistii de la New York Times la data de 10 februarie 1972.
In urma cu aproape jumatate de veac, un viscol puternic a lovit Orientul Mijlociu. Cel mai afectat stat a fost Iranul, unde nu mai putin de 4.000 de persoane si-au pierdut viata. Marele viscol din 1972 a sters de pe harta 200 de sate din tara aflata intre Golful Persic si Marea Caspica. Viscolul a pus la pamant zeci de linii telefonice, a ingropat trenuri de calatori, a distrus state si a zdrobit mai multe masini in urma lui.
Autoritatile au anuntat atunci ca cea mai mare parte a Iranului occidental a fost ingropat in intregime in zapada timp de o saptamana. Putinii supravietuitori ce au reusit sa reziste temperaturilor de -25 de grade Celsius nu aveau apa, hrana, caldura si medicamente. Salvatorii s-au deplasat cu elicoptere in vestul Iranului de unde au preluat putinii oameni ce au scapat cu viata si i-au transportat in satele din estul tarii.
Conform rapoartelor Associated Press, salvatorii, care au ajuns in satul Sheklab, au fost nevoiti sa sape timp de doua zile in stratul gros de zapada ce ajungea la o inaltime de opt metri.
"Mii de sateni iranieni nu sunt de gasit dupa un viscol ce a durat o saptamana. Stratul de zapada a ajuns sa masoare intre 3 si 8 metri, dupa ce ani in sir tara a fost lovita de o seceta puternica. (...) Cel putin 4.000 de sateni din zona Ardekan sunt blocati sub o zapada ce depaseste in unele locuri opt metri", scriau jurnalistii de la New York Times la data de 10 februarie 1972.
Un alt viscol a inceput la data de 11 februarie 1972, obligand salvatorii sa renunte la cautarile lor. Acestia au plecat cu elicopterele armatei, insa au lasat in urma lor doua tone de paine sperand ca unii oameni sa reuseasca sa sape un tunel si sa iasa la suprafata.
Alte stiri pe aceasta tema:
Ajutor nesperat pentru satul ascuns in munti: pompierii si-au croit drum prin nameti pentru a ajunge la cei 12 localnici
Citeste intreg articolul pe adevarul.ro