Cel mai bun vorbitor de limba franceza din Balcani. Un elev roman de 17 ani a luat locul I la olimpiada internationala

Cel mai bun vorbitor de limba franceza din Balcani. Un elev roman de 17 ani a luat locul I la olimpiada internationala

Un elev de 17 ani din municipiul Dorohoi, judetul Botosani, a reusit sa impresioneze la ultima editie a Olimpiadei Internationale de Limba Franceza. Sensibil dar in acelasi timp volubil, elegant si cu o doza de stil parizian in tinuta, botosaneanul spune ca inca de la varsta de 10 ani s-a indragostit iremediabil de cultura si limba franceza. Va recomandam sa cititi si urmatoarele stiri: INTERVIU Roxana Ota, doctor in muzica, formatoare de pianisti de geniu: "Cand vorbim de performanta, nu merge cu bombonele, ci cu munca si daruire" Visul unei tinere din Galati, olimpica la Arta Monumentala: "Vreau sa schimb aceasta mentalitate, ca la Arte nu se face scoala"

acum 91 luni (6 Nov 2016)

Un elev de 17 ani din municipiul Dorohoi, judetul Botosani, a reusit sa impresioneze la ultima editie a Olimpiadei Internationale de Limba Franceza. Octavian Eusebiu Halici, elev in clasa a XI a la Liceul "Regina Maria" din Dorohoi a reusit sa obtina locul I la proba individuala cu aproape maximul de puncte posibile.

Moldoveanul pasionat de limba si cultura franceza

Inca de la prima intalnire cu Octavian Eusebiu Halici oricine si-ar putea da seama ca acest pusti din Dorohoi se identifica cu civilizatia si cultura franceza. Sensibil dar in acelasi timp volubil, elegant si cu o doza de stil parizian in tinuta, botosaneanul spune ca inca de la varsta de 10 ani s-a indragostit iremediabil de cultura si limba franceza. Cred ca totul a pornit de la cultura si istoria Frantei. De la primele texte mi s-a parut la citit ca in aceasta limba cuvintele se leaga intre ele ca versurile unui cantec", spune Octavian. Ma uit la televizor la canale in limba franceza. Participa de trei ani la olimpiadele de franceza obtinand mereu premii. A inceput cu Olimpiada Nationala de Franceza unde a obtinut un loc doi. In urma evaluarii punctajelor, Octavian Halici s-a calificat pentru Olimpiada Internationala de Franceza sustinuta in Bulgaria la Lovetch. Competitia este organizata de Centrul Regional Francofon pentru Europa Centrala si Orientala.

De altfel la acest concurs a fost prezent si Michaelle Jean, Secretar General al Francofoniei. Octavian Halici din Dorohoi a concurat cu zeci de tineri din estul Europei si in special din zona Balcanilor, din tari precum Albania, Armenia,Bulgaria, Macedonia sau Republica Moldova. Octavian Halici s-a impus detasat la proba individuala, acolo unde a luat locul I, cu un eseu despre tineri si limite lor intitulat " La jeunesse - a-t-elle des limites?", o lucrare care a impresionat juriul. A fost la un pas de altfel de a obtine punctajul maxim. Totodata Octavian a obtinut premiul III la sectinea de echipe, acolo unde a avut loc o dezbat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro