Cel mai bun desert: placinta cu branza dulce si stafide. Secretele delicioasei prajituri. De ce se tine aluatul la frigider
cu 1 ora inainte de copt se scoate Umplutura: o Branza se freaca cu oua, zahar, faina, scortisoara, rom o Se adauga stafidele si se amesteca Copt: o Se imparte aluatul in 2 si se intind foi cat o tava de cuptor o Se unge tava cu unt apoi se presara cu 2-3 linguri de pesmet o Se asaza 1 foaie, marcand bine colturile si intepand-o cu furculita si se da la cuptor 1 sfert de ora o Se scoate tava - foaia are o frumoasa culoare aurie - si se presara restul de pesmet o Se asterne umplutura, se acopera cu a doua foaie si se pune in cuptor, la foc potrivit, o jumatate de ora o Se ofera presarata cu zahar pudra.
Secretele celui mai bun desert, preferat de avocati si doctori, ni le dezvaluie lucrarea regretatului gastronom si om de televiziune, Radu Anton Roman. In cartea "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" (Editura Paideia) gasim reteta celei mai bune prajituri care se face in Capitala si despre care autorul nota: "Prajitura de avocati si doctori ajunsi pe scena mare a Capitalei, dar cu neamurile si copilaria ramase pe la Campulung si la Calafat, placinta cu branza de vaci damboviteana are fragezimi sincere si simple, de fruct rascopt, dar si o finete de sculptura postmoderna, cu argumente difuze, abia sugerate".
Ingrediente
Aluat:
1,5 pachete unt (300 g)
250 g smantana
1 praf sare
1 cana mare de faina, cam cat primeste plamadeala
ca sa iasa un aluat potrivit de moale
Umplutura:
500 g branza de vaci
200 g stafide
3 plicuri zahar vanilat
1 pahar zahar tos
3 oua
1 lingura de faina
un pic de scortisoara, un strop de rom
Copt:
1 nuca de unt
1 pahar pesmet
3 linguri zahar pudra (pentru glazura)
Mod preparare
Aluat:
o Se amesteca unt, smantana, faina si sare si se pune coca la frigider 1 noapte ca sa iasa frageda; cu 1 ora inainte de copt se scoate
Umplutura:
o Branza se freaca cu oua, zahar, faina, scortisoara, rom
o Se adauga stafidele si se amesteca
Copt:
o Se imparte aluatul in 2 si se intind foi cat o tava de cuptor
o Se unge tava cu unt apoi se presara cu 2-3 linguri de pesmet
o Se asaza 1 foaie, marcand bine colturile si intepand-o cu furculita si se da la cuptor 1 sfert de ora
o Se scoate tava - foaia are o frumoasa culoare aurie - si se presara restul de pesmet
o Se asterne umplutura, se acopera cu a doua foaie si se pune in cuptor, la foc potrivit, o jumatate de ora
o Se ofera presarata cu zahar pud... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro