Cei mai prolifici scriitori romani: Nicolae Iorga a publicat peste 1.000 de volume, Sadoveanu - tradus in chineza

Cei mai prolifici scriitori romani: Nicolae Iorga a publicat peste 1.000 de volume, Sadoveanu - tradus in chineza

Acesta a scris 6 nuvele, 9 romane dintre care unul politist, 3 piese de treatru, un volum cu note de calatorie, la care se adauga si doua jurnale intime, ingrijite si publicate de fiica sa vitrega Puia. A reusit sa publice 8 volume de versuri, la care se adauga 11 volume de teatru, 4 de filosofie, 4 de aforisme, un volum autobiografic, un roman, 19 volume de eseuri si studii filozofice.

acum 108 luni (27 Feb 2015)

Scriitorul roman care a scris cel mai mult ca volum a fost istoricul, enciclopedistul, poetul, dramaturgul, memorialistul, gazetarul si omul politic Nicolae Iorga. A invatat sa citeasca de unul singur si a debutat la varsta de 14 ani chiar in ziarul "Romanul" al unchiului sau.

Nicolae Iorga este autorul peste 1.000 de volume, peste 12.000 de articole si studii si aproape 5.000 de recenzii. Contributia lui Iorga si-a facut simtita prezenta in numeroase domenii, acesta elaborand monografii si sinteze de mare valoare in domeniul istoriei nationale, reusind prin studiile si volumele sale sa integreze si istoria Romaniei in cea universala.

Textele lui Sadoveanu au fost traduse pana si in chineza

Dedicat scrisului a fost si Mihail Sadoveanu, care a publicat aproape 100 de volume.

Sadoveanu in ultimii ani de viata (Foto: wikipedia.org)Scrie nuvele, romane si chiar reportaje de calatorie despre Olanda. Textele lui Sadoveanu au ajuns si peste hotare, fiind traduse si in germana, franceza si chiar chineza.

O activitate literara intensa are si Tudor Arghezi, aceasta intinzandu-se pe mai bine de sapte decenii, situatie unica in literatura romaneasca. Acesta a scris 31 de opere, printre care romane, povestiri, publicistica si chiar poeme pentru copii. Varsta inaintata la care a ajuns, 87 de ani, i-a permis lui Arghezi sa-si dedice peste 70 condeiului si cuvintelor.

Si Liviu Rebreanu si-a dedicat mare parte din viata scrisului, debutand la varsta de 23 de ani cu o povestire publicata in revista Lucreafarul de la Sibiu. Acesta a scris 6 nuvele, 9 romane dintre care unul politist, 3 piese de treatru, un volum cu note de calatorie, la care se adauga si doua jurnale intime, ingrijite si publicate de fiica sa vitrega Puia.

Liviu Rebreanu la masa de lucru

Printre cele mai cunoscute romane se numara "Ion", dar si "Padurea Spanzuratil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro