Cei mai cunoscuti haiduci din istoria romanilor. Cum au ajuns eroi nationali razvratitii si talharii la drumul mare

Cei mai cunoscuti haiduci din istoria romanilor. Cum au ajuns eroi nationali razvratitii si talharii la drumul mare

In aceasta perioada de apogeu la 1809, Iancu Jianu cu ceata lui incendiaza la sud de Dunare Vidinul si Plevna, ucigand inclusiv pe pasa de Vidin. " Om scurt, indesat, rumen la fata, ras si cu mustata deasa si scurta, imbracamintea lui: dulama, pantaloni si scurteica, pe cap sapca, la brau pistoale si un cutit cu plasele de os si pusca in cumpana in mana dreapta. A apucat sa lupe alaturi de tatal sau, iar dupa moartea lui Baba Novac, Gruia continua sa haiduceasca alaturi de fratii si de acoliti sai, atacand in special garnizoanele otomane dar si ciambulurile tatarasti care veneau dupa prada. Va recomandam sa cititi si urmatoarele stiri: Haiducul modern care a ridicat un conac ca pe vremea lui Iancu Jianu: "Tanjesc dupa puritatea omului de altadata" Cum suna o uratura romaneasca de 200 de ani.

acum 77 luni (11 Jan 2017)

Tanarul curajos care nu mai poate suporta nedreptatea asupritorului de orice fel si apuca calea codrului razbunand samavolnicia a fost numit cu multa afectiune in traditia populara romaneasca, haiduc.

Acest tip de justitiar a fost privit cu afectiune sau cu teama de-a lungul istoriei romanilor. Din cuprinsul acestora, dar si din documente istorice clare au fost conturate chipuri de haiduci celebri dar si faptele lor de arme. Majoritatea jefuiau la drumul mare sau luptau contra ocupatiei straine, capatuindu-se din prada de razboi. Iancu Jianu, haiducul boier Poate cea mai celebra si simpatizata categorie de haiduci o reprezinta cea a razvratitilor. Oameni cu educatie si obarsie nobila care se ridica impotriva stapanirii straine si a nedreptatilor sociale. Iancu Jianu se tragea din Caracal si s-a nascut in 1787. Avea 14 robi tigani, trei mosii si o vie in Falcoiu, se arata intr-un documente din 1825. Unele de factura romantica, precum o iubire neimplinita sau dorinta de a razbuna nedreptatile din tara iar altele de factura realista, precum o crima. Zapciul i-a promis ca ii va scuti de dari pe cativa protejati ai lui Iancu Jianu. Functionarul insa nu si-a tinut promisunea si din contra a luat darile cu forta. In general ataca pe boierii si pe reprezentantii inaltului cler din zona Olteniei impreuna cu cei 25 de oameni din banda lui. Documentele arata ca victime i-au cazut Ioan Protopopu din Cacaleti, Serban logofatul Stanescu din Craiova, Costache Aricescu prim vechil si Stavri sofragiul camarii domnesti. Se spune ca avea in subordine 3000 de oameni si trei tunuri. In aceasta perioada de apogeu la 1809, Iancu Jianu cu ceata lui incendiaza la sud de Dunare Vidinul si Plevna, ucigand inclusiv pe pasa de Vidin. Iancu Jianu contrinuie si la distrugerea raialei de la Turnu Magurele. Iancu Jianu era cunoscut deasemenea ca un luptator de elita. Tragea bine cu pistoalele, manuia sabia ca un maestru si era neintrecut in calarie si lupta corp la corp. " Om scurt, i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro