Cei mai buni alpinisti ai Romaniei, cu recorduri mondiale si europene la activ, ucisi de avalansa din Retezat

Cu o inaltime de 6.190 de metri Denali (anterior denumit McKinley) este un munte cu grad inalt de dificultate data de diferenta mare intre baza si varf . La fel ca si Dor Geta Popescu, Erik Gulacsi isi dorea mult sa inceapa si sa termine doua circuite extrem de dificile: Seven Summits (escaladarea celor ina inalte varfuri de pe fiecare continent) si Seven Volcanoes (escaladarea celor mai inalti vulcani de pe fiecare continent).

acum 35 luni (23 Apr 2017)

O avalansa a surprins un grup de sapte turisti care a urcat sambata, 22 aprilie, pe varful Peleaga (2.509 metri) din Muntii Retezat. A reusit in luna mai 2016 sa doboare doua recorduri mondiale de varsta intr-o singura luna, dupa ce a atins varful Denali din Alaska si Pico de Orizaba din Mexic. Este al treilea cel mai inalt varf din Circuitul 7 Summits cucerit de Dor Geta Popescu (cele mai inalte varfuri de pe fiecare continent), dupa Everest (Nepal) si Aconcagua (Argentina). Cu o inaltime de 6.190 de metri Denali (anterior denumit McKinley) este un munte cu grad inalt de dificultate data de diferenta mare intre baza si varf .

Dor Geta Popescu a obtinut primul record cand avea 10 ani, in august 2013, devenind cea mai tanara alpinista din lume care a atins Varful Ararat (5.137 de metri). Pana atunci, recordul era de 12 ani si 6 luni si era stabilit de sora ei, in anul 2007. Un an mai tarziu, in august 2014, Geta Popescu a reusit sa cucereasca Varful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai inalt vulcan al Asiei.

In decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reusit sa devina cea mai tanara alpinista din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depasind din nou recordul surorii ei din 2008. In luna februarie a anului 2016 a obtinut un alt record mondial de varsta, cand a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai inalt varf din America de Sus.

Dor Geta Popescu era legitimata la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Rasnov, este campioana nationala la escalada si membra a Lotului National de Escalada - copii, din anul 2011. Detinea titlul de Cataratorul Anului in 2013, titlu acordat de Federatia Nationala de Escalada. A mai fost desemnata cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 si din nou in 2016.

Erik Gulacsi, a doua victima a avalansei din Retezat

Erik Gulacsi avea 12 ani si era si el un alpinist profesionist. Iubea mu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro