Cei 21 de liceeni care asculta Wagner

Cei care au fost la Ateneul Roman la primul dintre cele doua concerte cu Actul I din "Parsifal" de Richard Wagner, realizate de dirijorul Christian Badea, au observat in Loja Regala, alaturi de ambasadori, bancheri celebri si oameni de afaceri, un grup numeros de adolescenti emotionati. Printre ei, un grup de elevi de la Liceul Waldorf, care studiaza Parsifal la scoala, au venit la Ateneu la ora convenita, s-au asezat frumos la coada si au inaintat incet catre usile de acces. 48 de ore mai tarziu, in Loja Regala, locul din care se simte cel mai intens un astfel de spectacol, 21 de elevi de la Liceul Waldorf asteptau cu sufletul la gura sa inceapa miracolul. Cei care i-au intalnit, dupa spectacol, in foaierul Ateneului si apoi pe scarile de la iesire, si-au dat seama, din exuberanta lor, ca tinerii de 15-16 ani de la Liceul Waldorf au primit inca mai mult decat s-au asteptat si au plecat acasa coplesiti.

acum 83 luni (20 Oct 2016)

Cei care au fost la Ateneul Roman la primul dintre cele doua concerte cu Actul I din "Parsifal" de Richard Wagner, realizate de dirijorul Christian Badea, au observat in Loja Regala, alaturi de ambasadori, bancheri celebri si oameni de afaceri, un grup numeros de adolescenti emotionati. Cateva minute, si-au plimbat ochii pe peretii Ateneului, au scrutat decoratiunile de pe tavan, au rasfoit pretentiosul caiet-program. N-au incercat sa-si ascunda emotiile, nerabdarea, bucuria de a fi acolo, asteptand sa li se intample ceva. Atunci cand sala s-a umplut, era deja plina de emotiile si de bucuria lor.

"Cand s-a asezat si ultimul spectator, tinerii de la Loja Regala pareau ca se afla deja in spectacol. Asteptau Preludiul de parca ar fi facut cumva parte din orchestra. Parca l-ar fi interpretat ei, atat de bine pareau ca inteleg muzica. A fost o surpriza sa vad in Loja Regala atat de multi tineri. S-au bucurat de fiecare clipa, de fiecare moment al spectacolului. Atunci cand Gurnemanz a trecut prin spatele lor urmat de Parsifal, apoi cand corul a cantat de langa ei, pareau ca inteleg totul, ca traiesc muzica si spectacolul in cel mai profund mod. Si inca ceva: de-a lungul celor doua ore, niciunul nu a umblat la telefonul mobil! Marturisesc ca eu am avut parte de doua spectacole: cel propriu-zis si spectacolul acelor copii care au trait totul, de la inceut la sfarsit", a povestit doamna Madalina B., care a vazut spectacolul din apropierea Lojei Regale. L-am lasat sa imi curga prin vene in loc de sange. Sa-mi treaca prin plamani in loc de aer. Sa ma cuprinda, sa ma duca niciunde. Sunt la varsta la care plec in drumul meu initiatic sa imi caut Graalul. Sunt pamantean lasat sa fiu pentru o seara nepamantean. Sunt eu si spun din mine." Lacrimi de fericire. Coplesita de fericire!" " (Rares F.) "Multumesc pentru oportunitatea de a fi parte din acest moment special: al muzicii, al vietii, al istoriei, al credintei." (Catalina C.) "Sunt in cautari de cand ma stiu; in cauta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro