CEDO: Romania are la dispozitie sase luni ca sa puna la punct un calendar prin care sa rezolve problemele din inchisori. Actualele conditii de detentie nu respecta drepturile omului. Sefa ICCJ, Cristina Tarcea: Nu cred ca in sase luni se va rezolva ce nu s
UPDATE 15.00: MAE informeaza ca, prin decizia pilot de marti, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a reiterat existenta unei probleme structurale in ceea ce priveste suprapopularea din centrele de retinere si arest preventiv si din unitatile penitenciare din Romania, si a confirmat, totodata, progresele inregistrate si a apreciat masurile deja adoptate sau prognozate de catre statul roman in acest sens. "Curtea a dat un termen de sase luni de la data la care hotararea ramane definitiva pentru ca Guvernul Romaniei sa vina cu un plan de masuri, sa rezolve problemele din penitenciare care nu se rezuma la supraaglomerare, ci este vorba in general de conditii: lipsa igienei, calitatea hranei si asa mai departe. Acestea sase luni sunt de fapt mai multe, cel mai probabil vor fi noua luni pentru ca de regula hotatarile Curtii raman definitive in trei luni de la pronuntare, daca nimeni nu face cerere de trimitere la marea camera sau daca nu toti cei implicati fac cerere, anunta ca renunta sa trimita la marea camera. "Decizia ne obliga ca in cele sase luni sa venim cu un plan concret agreat si de Consiliul de ministri, dar si de Guvernul Romaniei, astfel incat problema semnalata de catre CEDO sa inceapa sa fie rezolvata, pentru ca aceasta decizie vine ca urmare a problemelor existente in penitenciarele din Romania.
UPDATE 15.00: MAE informeaza ca, prin decizia pilot de marti, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a reiterat existenta unei probleme structurale in ceea ce priveste suprapopularea din centrele de retinere si arest preventiv si din unitatile penitenciare din Romania, si a confirmat, totodata, progresele inregistrate si a apreciat masurile deja adoptate sau prognozate de catre statul roman in acest sens.
"Prin aceasta hotarare, Curtea a reiterat existenta unei probleme structurale in ceea ce priveste suprapopularea din centrele de retinere si arest preventiv si din unitatile penitenciare din Romania, si a confirmat, totodata, progresele inregistrate si a apreciat pozitiv masurile deja adoptate sau prognozate de catre statul roman pentru a contracara acest fenomen al suprapopularii.
In acelasi timp, Curtea a recomandat masuri suplimentare din partea autoritatilor nationale, fie de natura logistica, fie de politica penala, precum si consolidarea, respectiv, introducerea unor remedii de natura preventiva si compensatorie, pentru situatiile in care o persoana se confrunta cu sau a fost expusa la suprapopularea in locurile in care este sau a fost detinuta", se arata intr-un comunicat MAE.
UPDATE 13.15: Curtea Europeana pentru Drepturile Omului nu a cerut Romaniei sa implementeze anumite masuri pentru a imbunatati conditiile de detentie din inchisori, ci un plan de masuri coerent si viabil, ceea ce nu e greu de facut, a declarat, pentru Mediafax, directorul executiv APADOR-CH, Nicoleta Andreescu.
"Curtea a dat un termen de sase luni de la data la care hotararea ramane definitiva pentru ca Guvernul Romaniei sa vina cu un plan de masuri, sa rezolve problemele din penitenciare care nu se rezuma la supraaglomerare, ci este vorba in general de conditii: lipsa igienei, calitatea hranei si asa mai departe. Acestea sase luni sunt de fapt mai multe, cel mai probabil vor fi noua luni pentru ca de regula hotatarile Curtii raman definiti... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro