Cecenii, vinovatii de serviciu pentru Kremlin?

Cinci barbati, toti originari din Caucazul de Nord, au fost prezentati duminica in fata unui tribunal din Moscova si doi dintre ei au fost pusi sub acuzare pentru uciderea sefului opozitiei ruse, Boris Nemtov, impuscat in spate langa zidurile Kremlinului in noaptea de 27 spre 28 februarie. Un expert si ziarist care acopera spatiul Caucazului de Nord, Orkhan Djemal, vede favorizarea acestei ipoteze ca pe o dezvoltare previzibila a genului facil pe care FSB il poate avea in vedere pentru a fi acceptat usor de catre rusi - cu o "pista cecena" Nemtov este "o victima afurisita" comandata de batalionul Djokhar Dadaiev, care lupta in Ucraina contra rebelilor pro-rusi si care au vazut in Nemtov unul din cei mai virulenti critici rusi ai acestor rebeli si al sprijinului presedintelui rus, Vladimir Putin pentru ei.

acum 95 luni (9 Mar 2015)

Cinci barbati, toti originari din Caucazul de Nord, au fost prezentati duminica in fata unui tribunal din Moscova si doi dintre ei au fost pusi sub acuzare pentru uciderea sefului opozitiei ruse, Boris Nemtov, impuscat in spate langa zidurile Kremlinului in noaptea de 27 spre 28 februarie. Amicii lui Nemtov resping -teoria absurda ca el ar fi fost lichidat de islamisti din cauza sustinerii publicatiei Charlie Hebdo.

Alexandre Bortnikov, seful agentiei de spionaj a Rusiei, FSB, a anuntat arestarea si numele suspectilor in asasinarea opozantului politic Boris Nemtov, si in afara unui singur nume cu sonoritate rusa, totul pare a avea conexiuni cecene, totul pare a proveni din Caucazul de Nord. Multi au fost arestati in Ingusetia, dar lipsesc detaliile si unii analisti cred ca pastrarea confuziei este calculata in asa fel incat sa bulverseze numeroasele organisme care lucreaza in ancheta si unii sa incerce sa rezolve crima si altii sa incerce sa o acopere.

Unul din principalii suspecti, Zaur Dadaiev a recunoscut duminica in fata procurorilor implicarea in uciderea lui Nemtov si a si fost arestat. Savanov nu avea cazier iar ordinul de a fi arestat a venit de la Moscova.

Calea impusa de FSB

Unii experti din Moscova considera remarcabil faptul ca majoritatea informatiilor privind suspectii nu au venit din birourile functionarilor judiciari ci de la Alexandre Bortnikov, seful FSB, agentia se securitate insarcinata de presedintele Putin cu anchetarea, intre altele, a crimelor comise de asa-numita "lume subterana islamica". Un expert si ziarist care acopera spatiul Caucazului de Nord, Orkhan Djemal, vede favorizarea acestei ipoteze ca pe o dezvoltare previzibila a genului facil pe care FSB il poate avea in vedere pentru a fi acceptat usor de catre rusi - cu o "pista cecena" Nemtov este "o victima afurisita" comandata de batalionul Djokhar Dadaiev, care lupta in Ucraina contra rebelilor pro-rusi si care au vazut in Nemtov unul din cei mai vi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro