CEC, banca micilor investitori?

De cele mai multe ori produsele oferite de bancile comerciale si conditiile puse de acestea nu pot fi indeplinite de mediul de afaceri. "Banci de dezvoltare au toate tarile, o astfel de idee exista acolo si functioneaza, din pacate nu si la noi", spune Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El atrage insa atentia ca infiintarea si functionarea unei astfel de banci va necesita modificarea normelor bancare in domeniu care in prezent nu ne permit nici un fel de facilitate acordata in functie de specificul unei banci.

acum 116 luni (25 Nov 2014)

Ministrul pentru IMM vrea infiintarea unei banci pentru start-up-uri, in urma transformarii CEC sau Eximbank in banca de dezvoltare.

Problema finantariii unei afaceri este una dintre cele mai spinoase probleme de care se lovesc in prezent oamenii de afaceri romani. De cele mai multe ori produsele oferite de bancile comerciale si conditiile puse de acestea nu pot fi indeplinite de mediul de afaceri. De aceea, o astfel de banca pare a fi binevenita.

"In acest moment, degeaba ai un proiect aprobat din fonduri europene care inseamna sute de milioane de euro, pentru ca banca iti impune noi reguli. Cred ca este absolut logic, normal ca atunci cand ai primit pe baza unui plan de afaceri foarte solid o finantare din fonduri europene automat planul tau de afaceri sa fie cofinantat", spune ministrul Jianu.

Potrivit lui, primul demers al unei banci de dezvoltare ar urma sa fie finantarea start-up-urilor si a microintreprinderilor, dificila in prezent.

Banca ar urma sa fie infiintata fie pe structura CEC fie a Eximbank, ultima fiind o institutie cu regim special, actionand atat in numele statului, pentru emisiune de garantii, cat si in nume propriu prin creditarea companiilor. Misiunea initiala a bancii, care se adreseaza exclusiv persoanelor juridice, a fost sustinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins catre aproape intreg mediul de afaceri. Acesta nu a argumentat in detaliu cauzele opozitiei sale marginindu-se doar sa spuna ca transformarea bancii intr-o banca de investitii ar fi ineficienta, mai ales in conditiile existentei unei retele de unitati teritoriale foarte dezvoltata. Acesta este un proiect asumat de mediul privat si de aceea trebuie facut indiferent de ce spune o persoana sau alta.

Mediul de afaceri, rezervat

Desi sustin infiintarea unei banci dedicate exclusiv IMM-urilor, reprezentantii mediului de afaceri atrag atentia si asupra altor probleme prin care s-ar putea faci... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro