Ceausescu, ridiculizat de oficialii americani in notele secrete despre greva minerilor din 1977. WikiLeaks: "In Valea Jiului, l-au huiduit si i-au aratat pumnii"

Ceausescu, ridiculizat de oficialii americani in notele secrete despre greva minerilor din 1977. WikiLeaks:

Valea Jiului a fost cutremurata, in primele zile din august 1977, de cea mai mare miscare de protest din anii regimului comunist. Si-a intrerupt vacanta pentru a veni in Valea Jiului Mai multe note informative secrete din vara si toamna anului 1977, redactate de reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, au fost publicate pe wikileaks, si arata interesul pe care miscarile de protest din Valea Jiului l-au starnit oficialilor straini. "Mai mult de 2.000 de soldati au fost mobilizati in Valea Jiului, unde mari demonstratii si greve ale minerilor, la care au participat zeci de mii de oameni, au izbucnit in urma cu trei luni, iar tensiunile economice si politice continua.

acum 68 luni (20 Dec 2016)

Valea Jiului a fost cutremurata, in primele zile din august 1977, de cea mai mare miscare de protest din anii regimului comunist. Pentru a calma spiritele, insusi Nicolae Ceausescu s-a deplasat in Lupeni, unde se adunasera peste 30.000 de oameni, mineri nemultumiti de conditiile de munca si de saracia in care erau nevoiti sa traiasca. Intre timp, autoritatile comuniste din Romania anilor 1970 s-au straduit sa ascunda opiniei publice din tara si din Occident evenimentele din Valea Jiului, insa nu au izbutit.

Si-a intrerupt vacanta pentru a veni in Valea Jiului

Mai multe note informative secrete din vara si toamna anului 1977, redactate de reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, au fost publicate pe wikileaks, si arata interesul pe care miscarile de protest din Valea Jiului l-au starnit oficialilor straini. Prima telegrama transmisa de reprezentantii diplomatici dateaza din 5 august 1977, cu titlul Tulbuari ale minerilor din Valea Jiului.

"Zvonuri de greva in minele din Valea Jiului, cuplate cu vizita lui Ceausescu in zona ne fac sa credem ca exista tulburari in regiune, probabil din cauza problemelor economice. Zvonuri au circulat in Bucuresti ca o greva a fost declansata in Valea Jiului, o regiune din vestul Romaniei, care a mai fost scena unor astfel de manifestatii, cum a fost cea din septembrie 1972. In 3 august, Ceausescu si-a intrerupt vacanta sa la Marea Neagra, pentru a face in Valea Jiului, acompaniat de secretarul de partid Ilie Verdet, vicepresedinte al Consiliului de Ministri, Gheorge Oprea, ministrul Muncii, Gheorghe Pana si Ministrul Minelor, Babalau. Potrivit ziarului Scinteia din 4 august, intr-o intalnire cu reprezentantii minerilor de la Lupeni, presedintelui i-au fost prezentate in organizarea muncii, in aplicarea legilor si managementului minelor. Drept raspuns, el a explicat politicile partidului si guvernului de a creste standardul de viata al minerilor, a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro