Ceaiuri rare: arome extravagante si plante care se culeg in conditii speciale

Ceaiuri rare: arome extravagante si plante care se culeg in conditii speciale

Un ceai extrem de rar este cel din iasomie de Iran. Ceaiul galben este o specialitate rara de ceai ce provine din aceeasi planta ca si ceaiul verde, ceaiul alb sau ceaiul negru, este vorba de Camelia Sinensis.

acum 38 luni (31 Mar 2017)

Un ceai extrem de rar este cel din iasomie de Iran. Delicata floare de iasomie se deschide numai noaptea si este culeasa dimineata, cand petalele raman inchise.

Ceaiul galben este o specialitate rara de ceai ce provine din aceeasi planta ca si ceaiul verde, ceaiul alb sau ceaiul negru, este vorba de Camelia Sinensis. Acest tip de ceai se recolteaza intr-o perioada scurta de timp, primavara devreme, de aceea este unul dintre cele mai rare ceaiuri. Datorita nuantei aurii a infuziei, ceaiul galben este asociat cu nuanta de galben imperial purtata de imparatii Chinei.

Ceaiul galben se obtine printr-un proces asemanator celui prin care se obtine ceaiul verde. Diferenta consta in faptul ca in cazul ceaiului galben, dupa ce frunzele sunt uscate, acestea sunt procesate la aburi, invelite intr-un material textil special, pentru a-si reimprospata aroma si a conferi culoarea aurie infuziei. Scopul acestui proces este de a oferi dulceata gustului ceaiului galben si un parfum deosebit.

Nivelul de teina din ceaiul galben este mai ridicat decat cel din ceaiul verde datorita faptului ca ceaiul galben se obtine din frunzele plantei de Camelia Sinensis bogate in teina. Infuzia sa, verde-pal, este usor fructata, cu o fina aroma umami (al cincilea gust de baza descoperit de japonezi). Altitudinea si ceata creeaza o protectie fata de razele soarelui, favorizand temperatura si umiditatea necesare pentru a permite frunzelor sa se dezvolte incet si sa ramana delicate. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro