Cea mai veche statie meteo din Baragan. Meteorolog: "Oamenii ma opreau pe strada si ma intrebau cum o sa fie afara"

Cea mai veche statie meteo din Baragan. Meteorolog:

Dar aici mi-a fost greu la inceput insa de aproape 30 de ani de cand locuiesc aici m-am adaptat conditiilor", povesteste Florentina Iacob. "Ma intrebau oamenii cum o sa fie vremea" De peste 30 de ani de cand lucreaza la statia meteo din Grivita, Mihail Iacob stie ceas toate aspectele legate de vreme.

acum 76 luni (21 Jul 2016)

Potrivit datelor, prima statie de meteorologie din Baragan a fost inaugurata la Grivita, in judetul Ialomita. In anul 1920, la scoala din localitate, o sala de clasa a fost transformata in spatiu pentru colectarea datelor legate de starea vremii. De atunci si pana in anul 1959, statia a functionat la primarie, o vreme in Slobozia, iar apoi s-a mutat definitiv la marginea satului, intr-un imobil special amenajat colectarii de date pentru prognozele meteorologice. Ingradita cu garduri de fier, statia meteo arata ca o curte de oameni gospodari, ingrijita corespunzator. Doi dintre ei sunt Florentina si Mihail Iacob, tehnicieni scoliti la Arad, si repartizati in praful Baraganului de la statia meteo Cheia. Si m-am speriat, ca aici batea vantul de dimineata pana seara. E frumos si bine de trait... Dar aici mi-a fost greu la inceput insa de aproape 30 de ani de cand locuiesc aici m-am adaptat conditiilor", povesteste Florentina Iacob.

Aparate vechi, dar functionale Cea mai veche statie meteo din Baragan a primit fonduri pentru retehnologizare abia in urma cu un an, cand a fost echipata cu o serie de aparate digitale care inregistreaza toti parametrii si pe urma ii transmit catre un calculator. Unele dintre ele le sunt de ajutor tehnicienilor si astazi. In camera unde se primesc datele despre temperatura de afara, viteza vantului sau nivelul umiditatii din aer stau la loc de cinste un barometru si un barograf. Punctul de roua este un indicator care se masoara in functie de temperatura si de umezeala. Iar cele doua aparate, chiar daca sunt vechi sunt destul de bune si functioneaza si acum" mai spune Florentina Iacob. "Ma intrebau oamenii cum o sa fie vremea" De peste 30 de ani de cand lucreaza la statia meteo din Grivita, Mihail Iacob stie ceas toate aspectele legate de vreme. La inceput, in primii ani de activitate, tehnicianul meteorolog sustine ca toti oamenii pe care-i intalnea in drum spre serviciu il intrebau cum va fi vremea. Acum, de cand cu televizorul, nu ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro