Cea mai traumatizanta replica pe care o poti adresa copilului tau. "Este suma inculturii si a iresponsabilitatii"

Cea mai traumatizanta replica pe care o poti adresa copilului tau.

Psihologul pediatru Mihaela Ghircoias, specialist care face terapie cu copii de peste 25 de ani, a prezentat pentru "Adevarul" zece replici folosite de parinti care dauneaza dezvoltarii copiilor. Psihologul iesean a explicat ca unele expresii folosite frecvent in comunicare cu minorii provoaca efecte negative pe termen lung: duc la interiorizarea copilului, favorizeaza instalarea neincrederii in fortele proprii si contribuie la aparitia problemelor de comunicare.

acum 28 luni (25 Mar 2017)

Psihologul pediatru Mihaela Ghircoias, specialist care face terapie cu copii de peste 25 de ani, a prezentat pentru "Adevarul" zece replici folosite de parinti care dauneaza dezvoltarii copiilor.

Psihologul iesean a explicat ca unele expresii folosite frecvent in comunicare cu minorii provoaca efecte negative pe termen lung: duc la interiorizarea copilului, favorizeaza instalarea neincrederii in fortele proprii si contribuie la aparitia problemelor de comunicare.

"O buna comunicare cu un copil insemna evitarea expresiilor , , "De ce ai...>> pe care le putem completa si continua cu orice. Nu ii spui , ci ii explici ca poate cadea daca poarta pantofii tai, se poate rani si prin urmare nu mai poate iesi la joaca alaturi de alti copii. si duc, de cele mai multe ori, la un comportament pe dos decat i s-a indicat", a subliniat psihologul iesean. Alternativa propusa de psihologul Mihaela Ghircoias presupune sa i se explice copilului situatia de moment: "acum fac mancare, poti veni cu mine sa ma ajuti si apoi ne jucam impreuna". "Eu te-am facut, eu te omor" - cea mai nefericita replica pe care i-o poate spune un parinte copilului sau are efecte pe termen lung. Este, daca imi permiteti, suma lipsei de educatie, inculturii si iresponsabilitatii. Copiii care aud o astfel de replica aduna sentimente de frica, nesiguranta si chiar frustrare", a precizat psihologul Mihaela Ghircoias. "Interzicerea lor duce la inhibare sau la aparitia unui sentiment gresit ca nu e bine sa fie trist", a nuantat specialistul. "De ce nu ai luat 10 la fel ca..." Printr-o astfel de comparare poate intelege ca il apreciezi mai mult pe prietenul sau decat pe el si atunci increderea in sine insusi este afectata", a mai adaugat Mihaela Ghircoias. - amenintarile copiilor nu duc la comportamentul asteptat de parinti, ba dimpotriva, chiar la ceea ce nu vor adultii sa se intample. " sunt amenintari care, spuse repetat, atrag sentimente de frica si de ingrijora... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro